Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog budapesti ÜGYVÉD

Házassági szerződés, ingatlan adásvételi-ajándékozási szerződés, családjog, ingatlanjog, öröklésjog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

       Ingatlan adásvételi szerződés!     

  0,3 %, de 33 M ingatlanérték alatt, FIX 

     ügyvédi munkadíj, 100.000.- Ft     

   Időpont egyeztetés: 9-17 óráig 06-20-354 8963  

ITT kérjen egyéni árajánlatot>>

  INGATLAN SZERZŐDÉS ADATAI>>


dr_mohos_gabor_ugyved_lehelhaz.jpg Online Jogász Válaszol! 

 Ide írhatja jogi kérdését>>

Ezen az oldalon lentebb olvashat családjogi kérdéseket név és irányítószám nélkül és a jogász rövid válaszát.

 

INGATLANJOGI   KÉRDÉSEK-VÁLASZOK>> 

ÖRÖKLÉSJOGI kérdéseket, válaszokat itt olvassa>> 

Ingatlan adásvétel utáni Adó/Illeték kérdések-válaszok>>

Hitel, adóstárs, kezes kérdések, válaszok>>

 A nem mindenre kiterjedő kérdésfeltevés és az online rövid jogi információ, nem adhat Önnek megoldást egy bonyolultabb ügyben, ezért célszerű személyes ügyvédi tanácsadásra bejelentkeznie, különösen, ha sürgős az ügye, vagy veszteség fenyegeti.  

A személyes jogi tanácsadás díja, 10.000.-Ft/minden megkezdett óra, Budapesten.

Díjköteles jogi tanácsadásra itt foglalhat időpontot: időpontkérés>> Önnek megfelelő két időpont megadásával, vagy

egyeztessünk ügyfélfogadási  időpontot 06-20-354 8963

   Házassági vagyonjogi szerződés 

                     MOST!             

    Ügyvédi munkadíj: 50.000.- Ft    

 Családjogi kérdések-válaszok:

grand.jpg

Családjog ONLINE KÉRDÉSEK - ÜGYVÉDI VÁLASZOK: 

 

23.12.26.
Tisztelt Mohos Gábor Ügyvéd Úr!
Szeretnék tájékoztatást kérni azzal kapcsolatban, hogy 2009 től élettársi (nem nyilvántartott) kapcsolatomból 3 kiskorú gyermek születését és nevelését követően megromlott viszonyunk miatt, szeretne a volt párom külön költözni és szétválni.
Egyelőre gazdasági együttélést folytatunk és közösen neveljük a 12-10-és 5 éves fiainkat.
Jelenleg a helyzet az, hogy a nevemen van egy 2011 es american express egy 2013 as provident és egy 2014 es B.Bank szabadfelhasználásu hitel illetve egy barátomtól 2 Millió Ft. kölcsönt vettünk fel.
Ezeket a kölcsönöket nem kivánja együtt fizetni és 200.000 ft gyerektartást szeretne kapni.
Én úgy gondolom jogi segítségre van szükségem és szeretnék egy perspektívát látni, hogy akár fizetési meghagyással de be tudom rajta hajtani a tartozások felét.
Mit gondol Ön erre vonatkozóan? Jelenleg én nem tudnám tartani az összes törlesztést, a gyerektartást és egy albérletet és megélhetést, ha elköltözök és felélem a tartalékaimat. Köszönöm megtisztelő véleményét. S.T.
Tisztelt Uram! A tartásdíj a kötelezett jövedelmének maximum 50%-a lehet összesen.
A vagyonjogi vitát ettől független perben lehet rendezni.

23.12.25.
Kedves Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy elindítottam a vagyonmegosztást pár napja. A férjem eddig külön élt tőlünk, de most visszaköltözött a közös ingatlanba, amin nagy összegű hitel van. Kértem, hogy fizesse mindennek a felét. Amennyiben ő erre nem hajlandó, van-e valamilyen eszköz/mód, amivel fizetésre vagy fizetés elmulasztása esetén költözésre lehet bírni?
Válaszát előre is köszönöm.

T. Hölgyem! Nincs, mert a lakáshasználat és a tulajdonjog elválik egymástól.

23.12.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Elváltunk 2010-ben, van két közös gyermekünk a volt feleségemmel.
A nagyobbik gyerek utolsó évét kezdte idén az iskolában.
Jelenleg is dolgozik iskola mellett, és nem szeretne tovább tanulni. 19 éves, a kisebbik gyermekem 16 éves. A gyerektartást fizetem. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is lehetséges e bírosagon kívül megegyezni, és megszüntetni a nagyobbik gyermek után járó gyerektartást?
Azzal tisztában vagyok, hogy ha a nagyobbik gyermek abba hagyta az iskolát, nem kötelező már gyerektartást fizetnem utána.
Próbáltam utána olvasni, de sehol sincs arról információ, hogy mindenfélekepp kötelező e bíróságot is bevonni, vagy elegendő ha megegyezünk a volt feleséggel, (nyilatkozattal)
És csak a kisebbik gyerek után fizetni majd.
Köszönöm segítségét, P.

Tisztelt Cím!
A középiskolai tanulmányok befejezéséig kötelező fizetni a tartásdíjat.
Ha nem a bíróság ítélete alapján szüntetik meg a tartásdíj fizetést, akkor az eredeti jogerős ítélet alapján a tartásdíjra jogosult szülő kérheti a tartásdíj végrehajtását.

23.12.20.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ez év elején apósom elhunyt. Az ingatlan 1/2 részét a férjem örökölte. Sajnos az ingatlan másik 1/2 része az anyósom nevén van, aki súlyos Alzheimer kórral diagnosztizált, férjem a gondnoka. A gyámhivatal teljesen elzárkózik az ingatlan értékesítésétől. Amit nem teljesen értünk, hiszen annak 1/2 része a férjem a tulajdona. Hogyan korlátozhatja a gyámhivatal az ő jogait? Természetesen az, ha megfelelő piaci ár megszabásáról lenne szó, annak érdekében hogy a gyámolt érdekei ne sérüljenek, azt megértjük, de az, hogy kategórikusan elutasítják a lehetőséget is, nem tudom hogy jogszerű -e?
Az anyósom nem lakik a lakásban, otthonban él. Az állapotát tekintve sajnos 24 órás felügyeletre szorul, önellátásra nem képes.
Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel V.A.
T. Hölgyem! Teljesen jogszerű, mert a túlélő házastárs javára haszonélvezeti jog van bejegyezve, a fia által örökölt tulajdoni hányadra vonatkozóan.

23.12.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!

CSOK-al vásároltunk újépítésű ingatlant, és  válásra kerül sor. A CSOK időtartama lassan lejár, eladása csak ezután jöhet szóba.

Kérdésem az lenne, az említett ingatlan a korábbi saját házam eladásából, illetve a csok támogatásból vásároltuk. A lakás szerződés szerint 50-50 % ban az enyém, és a feleségemé.
Anno a vételár 20,600.000.- volt, jelenlegi értéke kb 60 M Ft.
A vételárba én fizettem ki 10.600.000.-ot a maradék 10.000.000.- volt az állami támogatás.
Ebben az esetben miként oszlik meg a vagyon, a lakás eladása után?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm Ügyvéd Úr! Tisztelettel, F. Z.

Tisztelt Uram! 50-50%-ban, mert nem tudja bizonyítani peres eljárásban, hogy csak maga járult hozzá a vásárláshoz. (az állami támogatást ketten kapták)

23.12.01.

Üdvözlöm Ügyvéd úr!

5 éve született a "kisfiam" egy élettársi kapcsolatban. Önkormányzatnál apasági nyilatkozatot tettem. A gyermek 6 hónapos korától külön élünk az anyjától. A közösen felújított ingatlanból nem tartottam igényt semmire, nem is volt eddig pereskedés semmiben. A gyermektartást azóta is folyamatosan fizetem. Ismerőseim unszolására csináltattam egy DNS tesztet ami kimutatta, hogy nem az enyém a gyermek. Kérdésem annyi lenne, hogy az apasági nyilatkozat miatt, terhelnek-e az apasággal kapcsolatos kötelezettségek?
T. Uram! Igen, mert apaság vélelmének megdöntése iránt a gyermek 1 éves koráig lehet pert indítani a gyámhivatal engedélyével.

23.11.28.
Tisztelt Ügyvéd úr!

Van egy kislányom aki vállásom után az anya családjában lett elhelyezve, az anya beszámíthatatlansága miatt. Rendszeres gyermegtartást és egyéb összeget igazolhatóan csak tőlem kap. Kérhetek e én személy szerint fizetési kötelezettséget az anyától, természetesen a gyermek részére gyerektartás jogcímen, és bírósághoz vagy elég a gyámhatósághoz fordulnom? Válaszát előre köszönöm, tisztelettel T. G.
T. Uram! A bíróság rendelkezik hatáskörrel tartásdíj megállapítására, ezért ott kell pert indítania.

 23.07.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fiam 2020-ban ajándékozási szerződéssel ingatlant kapott az édesapjától. Idén elvált a feleségétől. A kérdésem: támaszthat-e bármilyen igényt az elvált feleség fiam ajándékba kapott ingatlanjára.Tisztelettel: S. M.

 Tisztelt Hölgyem! Nem, mert az ajándék különvagyon.

 

23.06.30.

 Kérdésem a következő lenne:

Válást fontolgatok, férjemmel közösen neveljük 3 éves kisfiunkat egy albérletben.
Férjem és a gyerek bejelentve az albérlet lakcímére,
az én hivatalos lakcímem pedig az elhunyt édesanyám után átvett önkormányzati lakásban.
Válás után szeretnék az albérletben maradni a saját és kisfiam megszokott környezete mellett, de férjem többször fenyege
tett meg azzal, hogy ha elválok, ő és a gyerek maradnak az albérletben, engem pedig ki fog rakni innen, lévén hogy semmi közöm az albérlethez.
Mennyire valós törvény szerint amit kilátásba helyezett?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Tisztelt Asszonyom! Igen, mert a bíróság hatásköre, hogy a lakáshasználatról döntsön

 23.06.26.

 Jó napot kívánok! Másfél éve külön élek a feleségemtől, tulajdonképpen ő hagyott el. Márciusban beadta a válási igényt! 7ève vagyunk házasok. A házasságunk alatt lottóztunk

családi számokkal, amit én azóta is folytatok. Három hete kihúzták a számainkat több 100milliót nyertem vele. Azt kérdezném hogy mivel még a bíróság nem bontotta fel a házasságunkat,ez közös vagyonnak számít e és a feleségem követelheti e a felét?

 Tisztelt Uram! Igen, a felesége vagyonjogi pert indíthat ön ellen

 23.0624.

 Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék, hogy a kisfiam biológia apja nevét magyar anyakönyvezéskor fel veheti,mert itt Németországban született és a német törvények miatt csak, születésnap utána 2 évben lehet átíratni a gyermek családi nevét, annak ellenére, hogy születése előtt az apa apasági elismerő nyilatkozatot tett. Amikor megszületett a kisfiam még házas voltam hivatalosan és a 2 évből is ki csúsztunk mivel korona időszak volt. Először Magyarországon kezdeményeztük a válást, de ott megszüntették, aztán Németországban sikerült elindítani és befejezni a válást, de a kisfiam már 3 éves múlt decemberben.

 Mivel Németországban született a kisfiam, először Magyarországon anyakönyveztetnem kell itt a Nürnbergi Magyar Konzulátuson, aztán tudom elindítani a pert, miután ez megtörtént. Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel Noémi

 Kedves Hölgyem! A magyar törvények szerint apaság vélelmének megdöntése iránt a gyermek 1 éves koráig, a gyámhivatal engedélyével lehet pert indítani.

 A Ptk. törvényi vélelme szerint az anya férje a gyermek apja, ezért kell ezt a pert indítani.

 

23.06.21.

 Üdvözlöm!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy adott egy 10 hónapos baba, akinek az apukájával már nem vagyunk együtt. Sose voltunk házasok, nincs semmi közös a gyermeken kívül.
Azt szeretném kérdezni, hogy én szeretném megkapni a kizárólagos felügyeleti jogot, de apuka ebbe nem akar bele menni. (Már külön élünk egy ideje és sose jön látogatni a picit, sose kérdezi meg, hogy hogy van)
Ha ebben nem tudunk megegyezni akkor mi a teendő? Illetve mit tehetek, ha meg tudunk egyezni?
Ameddig nem egyezünk meg, addig az apukának ugyan olyan jogai vannak mint az anyának?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha szeretném, hogy az én nevemen legyen a pici akkor apukának abba kell a beleegyezése, illetve, hogy akkor onnantól kezdve apukának milyen jogai lesznek a gyermekével kapcsolatban?
Köszönöm szépen a választ előre is!
Tisztelt asszonyom! A szülői felügyeleti jogról és a kapcsolattartásról, az ön által benyújtott kereseti kérelem alapján a bíróság dönt.

 Amíg a bíróság nem döntött, addig a gyermek szülei a gyermek törvényes képviselői, azaz az édesapa szülői felügyeleti joga fennáll.

Ha a bíróság az ön kizárólagos szülői felügyeleti jogát rendeli el, akkor a különélő szülői felügyeleti joga szünetel, az apa ilyen esetben is beleszólhat a gyermek nevelését érintő kérdésekbe.

 A névviseléshez szerintem kell a különélő szülő hozzájárulása.

 

23.06.19.

 Tisztelt ügyvéd úr!

Tájékoztatást szeretnék kérni az ügyben, hogy meddig vagyok köteles tartásdíjat fizetni nagykorú gyermek után. 2023 február 09.-én betöltötte 20. életévét, középiskolai tanulmányát idén május 31- én sikeres technikumi záróvizsgával fejezte be, de az iskola tájékoztatása szerint még június 30-ig szerepel az intézmény rendszerében. Azt szeretném megtudni melyik dátum a mérvadó a tartásdíj fizetési kötelezettség tekintetében? Tisztelettel: János
Tisztelt Cím! 
Június 30.

 2023.04.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi problémával, kérdéssel fordulok Önökhöz:
Férjem el akar hagyni, és el akar válni, ezért kérdezni szeretném a következőket:
7,5 éve vagyunk házasok, a férjemnek a házasságunk előtt volt egy 200 nm-es ház a nevén, ami a mai napig egyedül az Ő néven van. Nekem a házasságunk előtt volt egy Balatoni ingatlan (amit örököltem) a nevemen, amit eladtam egy éve és az ingatlanból befolyt összegből vettünk egy gépjárművet, amit a férjem nevére írattunk.
Kérdezni szeretném, hogy:
1. Van-e olyan törvény, ami kimondja, hogy X év házasság után, a férjem nevén lévő családi ház 50%-a engem illet, ha a férjem elválik tőlem? Ha van, akkor hány év?
2.Van-e olyan törvény, ami kimondja, hogyha elválik a férjem tőlem, akkor a nevén lévő autót kérhessem, hogy adjuk el és abból visszakapjam a balatoni nyaraló árát?
3. Ha a férjem el akar váli és én nem akarok, milyen jogi lehetőségem van? Maradhatok a lakásban, ami az anyósom nevén van? Van egy 6,5 éves kisfiunk.
Nagyon köszön előre is a segítséget, ez most óriási támogatás lenne.
Köszönettel: B. R.

Tisztelt Asszonyom! 1. Nincs. 2. Igen, mert azt az ön külön vagyonából vették. 3. A bontóperben a bíróság az ön kérelmére osztott lakáshasználatot rendelhet el.

23.03.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemnek bejelentettem, hogy válni szeretnék és el is indítottam a folyamatot. Vagyonközösségben élünk az általunk 50-50%-ban birtokolt házban és ott neveljük az örökbefogadott gyermekünket. Most követeli tőlem 5 évre visszamenőleg a családi pótlék felét, mondván elloptam tőle és a gyerektől és a kifizetett rezsiköltségek felét. Házassági élet és vagyonközösség ellenére ez jogos kérés a részéről vagy sem?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelt Asszonyom! Ez a követelés így nem foglalható kereseti kérelembe.

23.03.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ha én korábban, még a házasságunk előtt megörököltem a szüleim lakását, de időközben megházasodtam és eladjuk a lakást, de én a saját örökségemből, ami az eladás után rám esik veszek egy lakást az válás esetén közös vagyonnak minősül vagy sem? Ki kell-e fizetnem a feleségemnek a lakás felét vagy sem?

Tisztelt Uram! A külön vagyonból vásárolt vagyon is külön vagyon.

 

22.12.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A feleségem valószínűleg válni akar, én nem.
A páromnál márciusban mellrákot állapítottak meg, megműtötték, többször is, kemoterápiát kapottKb. 5 éve volt egy súlyos depressziója melyet kórházban kezeltek, az akkor felírt gyógyszerét nem szedi rendszeresen és kontrollra sem jár.
A kérdésem a következő, figyelembe lehet-e venni egy ilyen személy válási kérését?

Tisztelt Uram! Igen, Magyarországon a házastárs engedélye nélkül a nők elválhatnak. (kivéve: ha gondnokság alatt áll) 

22.12.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vagyonmegosztási ügyben szeretnék tanácsot kérni.
A párom és volt felesége elváltak.Az életközösség 2015-ben szűnt meg a bírósági ítélet szerint.A közös tulajdonukat képező családi házból,a volt feleség 2016-ban költözött el,akkor vett egy másik ingatlant.A párom,a saját 1/2részét a kisebbik fiúkra íratta.
A volt felesége most indította el a vagyonmegosztási pert.A párom és fia kifizetnék őt az ingatlanból,viszont ő az ingatlan jelenlegi árának a felét követeli.
Mióta ő elköltözött onnan kb 2,5 millió forintot költött a párom és a fia az ingatlanra.Fűtéskorszerűsítésre......stb
Az lenne a kérdésem,hogy ilyen vagyonmegosztásnál az ingatlan akkori értéke(ami akkor kb 25 M Ft),vagy a mostani (kb.40 M Ft)a mérvadó a bíróságon?
Előre is köszönöm a válaszát.
T. Hölgyem! A bíróság fogja ezt eldönteni. Szerintem a jelenlegi értéken váltható meg a tulajdoni hányad, mert a volt házastárs ennek tulajdonosa. Tehát annyit kérhet, amennyit egy idegen személytől kérne. (fia érvényesítheti az igazolt beruházásokat)

22.12.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal most tervezünk építkezni. A telek az én nevemen van. Az építészi iroda javasolta, hogy az építtetőkként mindketten legyünk megjelölve a szerződéskor, mert egy későbbi hiteligénylésnél jól jöhet.

Még nem házasodtunk össze, az mivel járna tulajdoni viszonyokat tekintve? Segítségüket előre is köszönöm. G. I.

Tisztelt Uram! Élettársi életközösség esetén élettársi vagyonközösség keletkezik, ami azt jelenti, hogy a közös szerzeményből épített ház is közös tulajdonba kerül.

22.09.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha én elmegyek a kisfiammal a jelenlegi páromtól aki a kisfiam édesapja (aki bántalmazott többször is és ezt a gyerekünk szeme láttáramindenről ő dönt, amiről nekem kéne döntenem.) Ha nincs bizonyítékom el tudja tőlem venni a gyermekem?

Tisztelt Hölgyem! A gyermek elhelyezésről-bármelyik szülő kérelmére- a bíróság dönt.

22.09.19.

Kedves Ügyvéd Úr!

Kérhetek-e lakáselhagyási díjat az alábbi esetben?Volt feleségemmel a közös tulajdonú ingatlanunkban éltünk az életközösség megszakadásakor.Volt egy másik közös ingatlanunk,ami felújítás alatt volt,ebben sosem laktunk.A sok vita miatt megbeszéltük, ő oda költözik a gyerekekkel.Most vagyonmegosztásnál lakáselhagyási díjra szerintük azért nem vagyok jogosult,hisz oda nem költöztem be,így ki sem költözhettem,illetve közösen döntöttük el,ki melyik ingatlant használja,abba önszántamból nem költöztem be.Tényleg igaza van?Válaszát előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel.Zoltán

Tisztelt Uram!Igen, mert nem zárták ki a használatból, ezért lakáshasználati jog ellenértéket nem állapítana meg a bíróság.

22.09.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1/1arányban én vagyok a tulajdonos a lakásban.6 évet éltünk együtt, született egy 6 éves kislányunk, akit én nevelek. Volt élettársam nem akarja elhagyni a lakást.Ide semmit nem hozott és csak 4 órába dolgozik.Van hova mennie.Szívességi lakáshasználati jogi papírt se írtam. Kijelentem, mit tehetek még?Gyermekünkkel abszolút nem foglalkozik.Köszönöm szíves segítségét, válaszát:Kné K. A.

Tisztelt Cím! Az élettársának lakáshasználati joga van, mert van közös kiskorú gyermekük.A bíróság dönthet a lakáshasználati jogról, ha kereseti kérelmet nyújt be.

22.08.30.

Tisztelt Ügyvédúr!

Szeretnék kérdezni öntől! Volt egy élettársam. 2018 óta nem vagyok vele de van közös gyermekünk és közös ingatlanunk. .A napokba kaptam egy fizetési meghagyást hogy a volt élettársam hitelét tőlem akarják behajtani. Én ebben a hitelben se kezes semmi nem voltam. Ez törvényileg lehetséges? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel W. M.

Tisztelt Hölgyem! Igen, mert élettársi életközösség fennállása alatt vagyonközösség jön létre és egymás tartozásaiért felelnek a Ptk. szerint.

22.08.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem , hogy a házasság előtt szerzett ingatlan valamint adósság, ugye évek után sem válik közös vagyonnáElőre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: T. M.

Tisztelt Hölgyem! Így van, az együtt élés miatt a külön vagyon, nem változik, Külön vagyon marad.

22.08.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr/
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz hogy lenne egy olyan eset hogy páromat szeretném kihozni külföldre de 2 éves gyerek apja nem egyezik bele. Apa alkoholista , anya hordja mindig hozzá a gyereket két hetente, tanú is van rá hogy az apa alkoholista. Szeretnénk a gyereknek jobb jövőt és megélhetést biztosítani kint külföldön, lakassal rendelkezem 11 éve kint élek én. Milyen lehetőség lenne rá hogy ki tudjuk hozni a gyereket. Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelt Cím! A bíróság engedélye is szükséges a gyermek külföldön történő letelepedéséhez.

22.08.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Párom és én két kiskorú gyermeket nevelünk de a sok sérelem és vita után különválnak útjaink. 9 és 12 éves gyermekünk ragaszkodik az anyukához, de az apukaval is jó a kapcsolatuk. Jelenlegi otthonukban minden adott a testi és lelki fejlődésükhöz. Az apai otthonban nevelkednek innen vinné el őket az anyuka egy másfél szobás ingatlanba. A mostani otthonunk egy családi ház ahol jóval tágasabb és kényelmesebb a gyerekek elhelyezése. Az anyuka 53%ban rokkantnyugdíjas és e rokkantsági ellátás mellett napi 2, heti 10 óraban dolgozik. Az apuka heti 40 óra munkával, jóval nagyobb a fizetése. Az iskola és a gyerekek otthona jelenleg nagyon közel van,az anyuka otthona 2 kerülettel arrébb lenne. Iskola változtatásról nincs szó, közös felügyelettel nevelnénk tovább a gyerekeket, heti 3,4 napos váltásban. Az anyukánál súlyos depressziót es több komoly műtét utáni rokkantságot állapítottak meg amit nemrég hosszabbítottak meg 2025ig. Kérdésem az lenne, hogy megszüntethető az anyuka felügyeleti joga, ha rokkantnyugdíjas es mély depresszióban szenved, amiről hatályos határozata van? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.T.

Tisztelt Uram! A bíróság fog dönteni a kereseti kérelméről.

22.08.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Bontóper során a házastársak 1/2 arányban szerepelnek a tulajdoni lapon, ez számít? Tény, hogy huszonévvel azelőtt a férj kapta (a túlnyomórészt hitellel terhelt és utána közösen törlesztett) lakást a házasságkötés előtt 2 hónappal? Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt Cím! A tulajdoni lap az ellenkező bizonyításáig hitelesen bizonyítja a tulajdonjog fennállását.

22.08.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni:Férjemmel egy hónapja kötöttünk házasságot, de már nyolc éve élünk közös háztartásban a férjem nevén lévő házban. Ő a házasságba ezt a házat hozta, én egy 36 nm-es lakást. Amióta együtt élünk az én nevemen keletkezett egy értékpapír megtakarítás, aminek ő a kedvezményezettje. Azt szeretném kérdezni, hogyan alakulnak a vagyoni viszonyok a házasságkötés után? Minden közös tulajdonba kerül, vagy csak az értékpapír számla?

Férjemnek még él az édesapja, nekem még él az édesanyám és van két testvérem. Gyerekünk nincsen. Ha valamelyikünk elhalálozna ki örökölne?

Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: H. T.

Tisztelt Hölgyem!

A külön vagyonú ingatlanok nem válnak közös tulajdonná pusztán az együttéléstől.

A hatályos Ptk. ( 2013. ÉVI V. tv) szerint az örökhagyó házastárs házastársa és az örökhagyó házastárs szülei öröklik az örökhagyó házastárs vagyonát egyenlő arányban.

22.08.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék hogy 4 éve külön élek a feleségemtől és szeretném a közös lakásunkat le vetetni a közös névről.Csak az én nevemen legyen, mi lehet a megoldás?
Tisztelt Uram!
Megvásárolja a tulajdonostárs tulajdoni hányadát.

2022.05.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2007- ben jogerőre emelkedett a két gyermek után járó 40 százalék illetve 15000-15000 forint gyerektartás, viszont az apuka nem fizeti és soha nem fizette. Hollandiába dolgozik ott is él, a gyerekekkel évek óta személyesen nem tart kapcsolatot. Érdeklődni szeretnék,hogyan tudom a 40 százalékot behajtani illetve ez a határozat még érvényes e mert a negyobbik lányom még iskolás és a gyakorlati hely miatt nem tud tömeg közlekedéssel haza járni, ezért szeretnénk ha jogosítványa lenne, de ezt én nem tudom finanszírozni.
Tisztelt Hölgyem!
Végrehajtási eljárást indíthat a jogerős ítélet alapján.

22.05.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem segitsen!A lányom élettársi kapcsolatban élt egy fiatalemberrel, akivel a lányom terhessége alatt hitelből +csok-ból vásároltak egy lakótelepi lakást. Kb 1 éve megszűnt az élettársi közösségük,a gyermek szülői felügyeleti jogát a lányom kapta meg. A közösen vásárolt lakásban maradtak megosztva azt. De a lányom már nem birja elviselni a volt élettársát,ezért felajanlotta hogy adják el a lakást, fizessék ki a bankban a tartozást, a maradékot el osztják, és mindenki megy amerre lát. De ezt az élettárs nem akarja. Tulajdon képp semmit nem akar. Sem eladni, sem el költözni, sem reális áron meg venni a lányom fél tulajdonjogát.(a lányom nem tudja meg venni az élettarsa fél tulajdonjogát) Ebben az esetben a lányom mit tehet?Forduljon bírósághoz? Indítson vagyon megosztási pert? Mert a gyermekkel albérletbe az anyagi helyzete miatt nem tud menni. De egy fedél alatt sem tud élni a volt élettársával, mert idegileg, és mentalisan őt is, és a gyermeket is tönkre teszi.
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hölgyem!Igen, a bíróság jogosult a lakáshasználat tárgyában dönteni. A tulajdon megszüntetése iránti perben a zálogjog jogosultat is perbe kellene vonni, valószínűleg ez nem javasolt.

22.05.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár kérdésben szeretném az ön segítségét kérni. Van egy lakásom,ami,1\2 - 1\2 részben a volt feleségem és az én tulajdonom. A bontóper lezárásaként a bíróság közös használati jogot állapított meg. Volt feleségem önszántából,a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az ingatlant,és esze ágában sincs visszaköltözni. Pénzt akar.
Azt,tudom,hogy indíthat közös tulajdon megszüntetése iránti pert.
Én,úgy tudom,a tulajdonostárs nem köteles sem eladni,sem megvásárolni az ingatlani részét. A saját tulajdoni részét eladhatja (ha megveszik),az enyémet nem,és a tulajdonos társ aláírása nélkül nem adhatja el a teljes ingatlant. Akkor a következő kérdés: van - e joga árvereztetni, vagy ahhoz is kell a beleegyezésem,aláírásom?
Neki van hol laknia,nekem nincs,csak ez van.
Tisztelt Uram! Az árverésrőla bíróság dönt a közös tulajdon megszüntetése iránti perben.

22.05.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsra lenne szükségem! Az előző házasságomból van 2 lányom ott a tartásdíj megislett állapítva fejenként 15000 et fizet apuka. Az utáni való kapcsolatomból lett még egy lány ő úgy született meg hogy még zajlott a válás így a volt férjem nevén van a kislány. Ennek a kislánynak apukájával már nem élünk eggyütt súlyos alkohol problémái végett. Nem keresi a gyereket viszont nem is fizet, ha én keresem akkor zaklat fenyeget minket a gyermek is fél tőle. A bíróság abban az esetben kötelezi ezt az embert tartásdíj fizetésére, ha megállapította az apaság vélelmét. 

Tisztelt Hölgyem! Apaság vélelmének megdöntése illetve megállapítása iránt a gyámhivatal engedélyével lehet pert indítani.

2022.03.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbiakban kérném segítségét: Párom 2017-ben vált el, a házasságból született 2 gyermek (8 és 10 évesek), akik édesanyjukkal maradtak. A házasságban vásárlásra került egy ingatlan, amely a válláskor a következőképp osztoztak a ház tulajdonrészeiben: 1/3 rész Páromé, 1/6-1/6 rész párom szüleié, 1/6-1/6 rész a két kiskorú gyermeké, 1/6 rész a volt feleségé. A házban ezidáig a volt feleség lakott, azonban most elköltözött egy másik városba, és kérte a tulajdonrészének kifizetését. Ez a folyamat el is indult, párom szülei ki szerették volna fizetni a tulajdonrészét, szóban meg is egyeztek az összegről, majd az utolsó pillanatban a volt feleség visszalépett, mondván ezzel az összeggel úgysem tud mit kezdeni, később szeretné ezt kifizettetni, a két gyermek részével együtt. Én és a párom (nekünk is van már egy kiskorú gyermekünk), szeretnénk a házba beköltözni, ezért a következő kérdéseim lennének:
1. Kell-e a volt feleség részéről beleegyezése abba, hogy az ingatlanba költözhessünk?
2. Valószínűsítjük, hogy azért nem szeretné még kifizettetni magát, mert vár, hogy az ingatlan többet érjen, így a része is (főként, hogy mi szeretnénk majd felújítani, korszerűsíteni pl. kerítést cserélni stb.), a kérdésem, hogy lehet-e fixálni a tulajdonrészét egy fix összegre, hogy ezen ne tudjon nyerészkedni, spekulálni, vagy megvárhatja, amíg felújítjuk a házat, hogy a több pénz reményében akkor fizettettesse ki magát?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel, Katalin

Tisztelt Hölgyem! A lakáshasználatról a bíróság dönt, ha ilyen kérelmet terjeszt elő a volt férj a volt feleséggel szemben.

A tulajdonjogról a bíróság a közös tulajdon megszüntetése iránti perben dönthet, végső esetben kényszerárverést rendelhet el a bíróság. A felújítás számláit tegyék el.

 

21.10.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel folyamatban van a válás, közös néven 1/2 1/2 részben van a lakásunk a nevünkön. A kérdésem az lenne, hogy meg szeretném a férjem részét venni, értékbecslés folyamatban. De nem biztos, hogy az értéke az ingatlannak olyan lesz, hogy meg is tudom vásárolni. A férjem ebben az esetben el szeretné adni a közös ingatlant, amit a gyermekünk miatt én nem szeretnék. A kérdésem az lenne jogilag itt maradhatok e a gyermekkel akkor is ha nem tudom kifizetni a férjem tulajdonrészét?

Tisztelt Asszonyom! A bontóperben a lakáshasználatról dönthet a bíróság a felek kérelme alapján A bontóper után egy másik perben a közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

21.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem annyi volna, hogy -amennyiben az anya elzárkózik az apasági teszttelszemben-,lehet-e kötelezni arra,(még ha házasságban él is), hogy a megszületett gyermeket a vizsgálatnak alávesse?

Tisztelt Uram! Nemlehet kötelezni..Apaság vélelmének megdöntése iránti pert a gyermek 1 éves koráig, a gyámhivatal engedélyével lehet indítani a bíróságon.

21.10.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kislányom után tartásíjat fizetek, júniusban 18 éves lett és nevet változtatott, kell e gyerektartást fizetnem

Igen kell gyerektartást fizetni, a középiskolai tanulmányok befejezéséig. A tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetéséről a bíróság dönthet a tartásdíjra kötelezett kereseti kérelme alapján.

21.09.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azért írok mert szeretnék tisztában lenni a jogi dolgokkal a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban. A héten a férjemmel megromlott a házasságunk.Van 3gyermekünk,a 13, 7 és 3 éves, a nagy az első házasságomból született a másik kettő a mostaniból. A vita után én hazaköltöztem a szüleimhez a gyerekekkel (Békés megyébe) férjem utánunk jött autóval,megfogta a két kisebbik gyermeket és elvitte magával őket. Azóta a gyerekekkel nem tudok beszélni mert korlátozza, hogy mikor és hánykor beszélhetek velük vagy nem is tudok mert csak a férjem kiabál és ő beszél helyettük. Folyamatosan fenyegetőzik. A férjem Bp.-en dolgozik hétfőtől-péntekig,ő nem tudja ellátni őket, átpasszolja édesanyjának. Szeretném kérdezni, hogy mi a teendő ilyen esetben? Tényleg van joga ezt csinálni a férjemnek egy anyával? Mikor és milyen úton kaphatnám vissza a gyerekeimet? Szeretnék segítséget kérni ebben! Köszönöm

Tisztelt Asszonyom! A bíróság hozhat ideiglenes intézkedést. Jelenleg nincsenek elhelyezve a gyerekek, bármelyik szülőnél lehetnek.

 

21.07.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 4/5 rész építési telek részemhez ajándékozta férjem az ő 1/5 részét. Amennyiben értékesítem és helyette bárhol veszek ingatlant, közös tulajdon lesz-e ismét?Ebből 3/5-öd rész az örökségem.
5+ éve vásároltuk a telket.
Milyen illetékfizetési kötelezettség terhelne?
Köszönöm a válaszát! K.Márta

Tisztelt Hölgyem! Az ajándék nem közös tulajdon. A külön tulajdon értékén vásárolt tulajdon, külön tulajdon.

4% illetéket kell fizetnie a vásárolt ingatlan értéke után.

21.05.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretném megtudni, hogy válni szeretnék a férjemtől, 18 éve vagyunk házasok és van egy 18 éves gyermekünk. Van lakáshitelünk amin az én nevem is szerepel, van Provident hitel de az csak az ő nevén van, meg van egy Budapest bank hitel is, de az is az ő nevén fut, én úgy olvastam, hogy mivel házasok vagyunk és ha válni szeretnénk akkor a hitelekbe ugyan úgy fizetnem kéne, még ha nincs is a nevemen? A másik ha válnánk akkor neki meg asszony tartási díjat kéne fizetnie? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné Kinga

Tisztelt Asszonyom! Házastársi tartást a bírói gyakorlat szerint akkor sem állapítanak meg, ha kéri. A vagyonjogi kérdéshez nincs köze ennek.

21.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volna egy problémám, 2015 ben elváltam a páromtól. A bírság nekem kizárólagos felügyeleti jogot adott, illetve 20-20 ezer gyerek tartást állapított meg.

Egy pár hónap különélés után ismét összeköltöztünk, de nem házasodtunk össze, marad minden úgy, csak gyermektartást nem fizetett!

Az lenne igazán a kérdésem, hogy elválnom már nem kell van jogerős ítélet, ugyan úgy fizetnie kell a gyerektartást?

Azzal vagdalkozik, hogy nem fogja, mert munkája sem lesz! Ilyen esetben hogyan kapom meg a gyerekekre a nekik járó összeget? Üdvözlettel G. Anita 

Tisztelt Hölgyem! Igen, a jogerős ítélet alapján végrehajtást indíthat a tartásdíjra kötelezett volt férj ellen.

21.05.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Folyamatban van a házasság felbontása a bíróságon. Én nyújtottam be először a váló keresetet és a feleségem válaszolt is rá. Jelenleg ő neveli a most 8 éves kis lányunkat mivel még nincs végzés ezért a kislány otthonába látogatok hetente kétszer. A mai nap folyamán próbáltunk egyezségre jutni, hogy közös megegyezéssel el válunk de ez nem sikerült ezért ő bosszúból eltiltott a lányomtól és még fenyegettek a testvéreivel, hogy megvernek, ha le megyek. A kérdésem a következő! Mit tehetek ez ügyben?Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Cs. Géza.

T. Uram! Ha a bíróság nem hozott ideiglenes intézkedést a kapcsolattartás tárgyában, abban az esetbena kapcsolattartás nem végrehajtható.

2021.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
2000-ben vettünk a férjemmel egy vidéki kertesházat, melyet 2026-ig még jelzálog terhel. A tulajdonjogunk 50-50%. 2017-ben elköltöztem egyedül albérletbe, mert megromlott a viszonyunk, a férjem fizeti tovább azóta is a havi 60000 Ft törlesztést. Van egy 30 éves lányunk, aki a kisunokámmal augusztusban a férjemhez hazaköltözött, mivel megromlott a házassága. Most próbálják helyrehozni a házasságukat, de fél a lányom még a visszaköltözéstől, tehát még a családi házunkban fog lakni biztosan az idén.
Viszont a férjem kerek-perec megmondta neki, hogy az ő(!)háza nem átjáróház és ha onnan most elköltözik, soha többet nem mehet vissza.
A kérdésem: joga van a lányomnak otthon lakni az én részemben tulajdonképpen, amit a férjem ugye 100%-ban használt eddig? Kiteheti onnan azzal, hogy nem teheti be oda a lábát? Hogyan írathatom át a részemet a lányom nevére? Ajándékozhatom úgy, hogy az övé legyen, ne tagadhassa meg a férjem, hogy hazaköltözzön, de én is bármikor hazaköltözhessek ? Tehát haszonélvezőként részt vehetek ebben az ügyben?Válaszát megkösz

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 76
Heti: 756
Havi: 1 756
Össz.: 1 817 096
Oldal: Online Jogász válaszol ingyen. Bp.
Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog budapesti ÜGYVÉD - © 2008 - 2024 - jogimegoldasok.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat