Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog budapesti ÜGYVÉD

Házassági szerződés, ingatlan adásvételi-ajándékozási szerződés, családjog, ingatlanjog, öröklésjog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

     Ingatlan adásvételi szerződés!     

 30 MFt fölött 0,3 %, 30 M ingatlanérték alatt, FIX 

     ügyvédi munkadíj, 90.000.- Ft      

   Időpont egyeztetés: 9-17 óráig 06-20-354 8963  

ITT is foglalhat időpontot>>

  INGATLAN SZERZŐDÉS ADATAI>>


dr_mohos_gabor_ugyved_lehelhaz.jpg Online Jogász Válaszol! 

 Ide leírhatja jogi kérdését>>

Ezen az oldalon lentebb olvashat családjogi kérdéseket név és irányítószám nélkül és a jogász rövid válaszát.

 

INGATLANJOGI   KÉRDÉSEK-VÁLASZOK>> 

ÖRÖKLÉSJOGI kérdéseket, válaszokat itt olvassa>> 

Ingatlan adásvétel utáni Adó/Illeték kérdések-válaszok>>

Hitel, adóstárs, kezes kérdések, válaszok>>

 A nem mindenre kiterjedő kérdésfeltevés és az online rövid jogi információ, nem adhat Önnek megoldást egy bonyolultabb ügyben, ezért célszerű személyes ügyvédi tanácsadásra bejelentkeznie, különösen, ha sürgős az ügye, vagy veszteség fenyegeti.  A személyes jogi tanácsadás díja, 10.000.-Ft/minden megkezdett óra, Budapesten.

Díjköteles jogi tanácsadásra itt foglalhat időpontot: időpontkérés>> Önnek megfelelő két időpont megadásával, vagy

egyeztessünk ügyfélfogadási  időpontot 06-20-354 8963

    Házassági vagyonjogi szerződés  

     MOST!             

    Ügyvédi munkadíj: 40.000.- Ft     

 Családjogi kérdések-válaszok:

grand.jpg

Családjog ONLINE KÉRDÉSEK - ÜGYVÉD VÁLASZOK: 

21.10.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel folyamatban van a válás, közös néven 1/2 1/2 részben van a lakásunk a nevünkön. A kérdésem az lenne, hogy meg szeretném a férjem részét venni, értékbecslés folyamatban. De nem biztos, hogy az értéke az ingatlannak olyan lesz, hogy meg is tudom vásárolni. A férjem ebben az esetben el szeretné adni a közös ingatlant, amit a gyermekünk miatt én nem szeretnék. A kérdésem az lenne jogilag itt maradhatok e a gyermekkel akkor is ha nem tudom kifizetni a férjem tulajdonrészét?

Tisztelt Asszonyom! A bontóperben a lakáshasználatról dönthet a bíróság a felek kérelme alapján A bontóper után egy másik perben a közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

21.10.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem annyi volna, hogy -amennyiben az anya elzárkózik az apasági teszttelszemben-,lehet-e kötelezni arra,(még ha házasságban él is), hogy a megszületett gyermeket a vizsgálatnak alávesse?

Tisztelt Uram! Nemlehet kötelezni..Apaság vélelmének megdöntése iránti pert a gyermek 1 éves koráig, a gyámhivatal engedélyével lehet indítani a bíróságon.

21.10.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kislányom után tartásíjat fizetek, júniusban 18 éves lett és nevet változtatott, kell e gyerektartást fizetnem

Igen kell gyerektartást fizetni, a középiskolai tanulmányok befejezéséig. A tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetéséről a bíróság dönthet a tartásdíjra kötelezett kereseti kérelme alapján.

21.09.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azért írok mert szeretnék tisztában lenni a jogi dolgokkal a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban. A héten a férjemmel megromlott a házasságunk.Van 3gyermekünk,a 13, 7 és 3 éves, a nagy az első házasságomból született a másik kettő a mostaniból. A vita után én hazaköltöztem a szüleimhez a gyerekekkel (Békés megyébe) férjem utánunk jött autóval,megfogta a két kisebbik gyermeket és elvitte magával őket. Azóta a gyerekekkel nem tudok beszélni mert korlátozza, hogy mikor és hánykor beszélhetek velük vagy nem is tudok mert csak a férjem kiabál és ő beszél helyettük. Folyamatosan fenyegetőzik. A férjem Bp.-en dolgozik hétfőtől-péntekig,ő nem tudja ellátni őket, átpasszolja édesanyjának. Szeretném kérdezni, hogy mi a teendő ilyen esetben? Tényleg van joga ezt csinálni a férjemnek egy anyával? Mikor és milyen úton kaphatnám vissza a gyerekeimet? Szeretnék segítséget kérni ebben! Köszönöm

Tisztelt Asszonyom! A bíróság hozhat ideiglenes intézkedést. Jelenleg nincsenek elhelyezve a gyerekek, bármelyik szülőnél lehetnek.

 

21.07.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 4/5 rész építési telek részemhez ajándékozta férjem az ő 1/5 részét. Amennyiben értékesítem és helyette bárhol veszek ingatlant, közös tulajdon lesz-e ismét?Ebből 3/5-öd rész az örökségem.
5+ éve vásároltuk a telket.
Milyen illetékfizetési kötelezettség terhelne?
Köszönöm a válaszát! K.Márta

Tisztelt Hölgyem! Az ajándék nem közös tulajdon. A külön tulajdon értékén vásárolt tulajdon, külön tulajdon.

4% illetéket kell fizetnie a vásárolt ingatlan értéke után.

21.05.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretném megtudni, hogy válni szeretnék a férjemtől, 18 éve vagyunk házasok és van egy 18 éves gyermekünk. Van lakáshitelünk amin az én nevem is szerepel, van Provident hitel de az csak az ő nevén van, meg van egy Budapest bank hitel is, de az is az ő nevén fut, én úgy olvastam, hogy mivel házasok vagyunk és ha válni szeretnénk akkor a hitelekbe ugyan úgy fizetnem kéne, még ha nincs is a nevemen? A másik ha válnánk akkor neki meg asszony tartási díjat kéne fizetnie? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné Kinga

Tisztelt Asszonyom! Házastársi tartást a bírói gyakorlat szerint akkor sem állapítanak meg, ha kéri. A vagyonjogi kérdéshez nincs köze ennek.

21.05.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volna egy problémám, 2015 ben elváltam a páromtól. A bírság nekem kizárólagos felügyeleti jogot adott, illetve 20-20 ezer gyerek tartást állapított meg.

Egy pár hónap különélés után ismét összeköltöztünk, de nem házasodtunk össze, marad minden úgy, csak gyermektartást nem fizetett!

Az lenne igazán a kérdésem, hogy elválnom már nem kell van jogerős ítélet, ugyan úgy fizetnie kell a gyerektartást?

Azzal vagdalkozik, hogy nem fogja, mert munkája sem lesz! Ilyen esetben hogyan kapom meg a gyerekekre a nekik járó összeget? Üdvözlettel G. Anita 

Tisztelt Hölgyem! Igen, a jogerős ítélet alapján végrehajtást indíthat a tartásdíjra kötelezett volt férj ellen.

21.05.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Folyamatban van a házasság felbontása a bíróságon. Én nyújtottam be először a váló keresetet és a feleségem válaszolt is rá. Jelenleg ő neveli a most 8 éves kis lányunkat mivel még nincs végzés ezért a kislány otthonába látogatok hetente kétszer. A mai nap folyamán próbáltunk egyezségre jutni, hogy közös megegyezéssel el válunk de ez nem sikerült ezért ő bosszúból eltiltott a lányomtól és még fenyegettek a testvéreivel, hogy megvernek, ha le megyek. A kérdésem a következő! Mit tehetek ez ügyben?Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Cs. Géza.

T. Uram! Ha a bíróság nem hozott ideiglenes intézkedést a kapcsolattartás tárgyában, abban az esetbena kapcsolattartás nem végrehajtható.

2021.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
2000-ben vettünk a férjemmel egy vidéki kertesházat, melyet 2026-ig még jelzálog terhel. A tulajdonjogunk 50-50%. 2017-ben elköltöztem egyedül albérletbe, mert megromlott a viszonyunk, a férjem fizeti tovább azóta is a havi 60000 Ft törlesztést. Van egy 30 éves lányunk, aki a kisunokámmal augusztusban a férjemhez hazaköltözött, mivel megromlott a házassága. Most próbálják helyrehozni a házasságukat, de fél a lányom még a visszaköltözéstől, tehát még a családi házunkban fog lakni biztosan az idén.
Viszont a férjem kerek-perec megmondta neki, hogy az ő(!)háza nem átjáróház és ha onnan most elköltözik, soha többet nem mehet vissza.
A kérdésem: joga van a lányomnak otthon lakni az én részemben tulajdonképpen, amit a férjem ugye 100%-ban használt eddig? Kiteheti onnan azzal, hogy nem teheti be oda a lábát? Hogyan írathatom át a részemet a lányom nevére? Ajándékozhatom úgy, hogy az övé legyen, ne tagadhassa meg a férjem, hogy hazaköltözzön, de én is bármikor hazaköltözhessek ? Tehát haszonélvezőként részt vehetek ebben az ügyben?Válaszát megköszönöm: Sz. Edit

Tisztelt Asszonyom! A ház tulajdoni lapjára elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a hitelt nyújtó bank javára. Tehát tulajdonos váltásra csak a hitel kifizetése után van lehetőség.. Önnek akkor van használati joga, ha a bíróság így dönt a bontóperben.

21.02.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A párom és én gyereket várunk, az ötödik hónapban van a babával. Sajnos a párom jelenleg még házas, a válóper első tárgyalásán közös megegyezéssel túl vannak ami minden gond nélkül zajlott, a feltételek jogszerűen írásba foglalva miszerint fellebbezésnek helye nincs. A válás beadásakor semmi vita nem volt, végül a második tárgyalást megelőző néhány nappal konfliktus alakult ki és a felperes férj, valamint a jogi képviselője sem jelent meg a második tárgyaláson így az eljárást felfüggesztették. Ha a párom jogilag még házas akkor az apaság vélelme szerint a mindaddig a férj lesz az apa amíg nem sikerül a válást kimondani és nekünk összeházasodni. Elég az alperes válási szándéka a válás kimondásához? Amennyiben a párom még házas, és én egy apasági nyilatkozatot teszek a párom hozzájárulásával akkor az lehetséges mód, hogy én legyek az apa vagy amíg a válás nem zárult le jogilag én nem lehetek a gyerekem apja? A felperes magabiztosan állítja, hogy egy fillérjébe sem kerül ha a nevén lesz a gyerek és nem foglalkozik ezzel. Válaszát előre is nagyon köszönjük! Tisztelettel,Cs. F.

Tisztelt Uram! Apaság vélelmét megdöntő perta gyermek 1 éves koráig lehet indítani a gyámhivatal engedélyével. Ezt a pert mindenképpen meg kell indítani, mert a gyermek a házasság megszűnését követő 300 napon belül születik meg.

21.02.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődnék, hogy ha nincs az apuka nevén a gyerek, gyerektartást nem fizet, pedig szóban megállapodtunk. Ha esetleg bírósági útra kerülne a sor, akkor kötelezhető-e gyerektartás fizetésére, úgy hogy nem kerül a nevére. Értem itt mondjuk egy bírósági DNS teszt eredményt, ami kimutatja, hogy övé a gyerek. A lényeg, hogy ne kerüljön a nevére, ezáltal ne legyenek kötelezettségei, viszont kötelezhető legyen a gyerektartás fizetésére. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő! Ez nem megoldható. Csak akkor kötelezhető tartásdíj fizetésére, ha apaság vélelmét megállapító perben a bíróság megállapítja, hogy az illető a gyerek apja.

21.02.15.

Tisztelt Ügyvéd úr!

23 éve vagyunk házasok a férjemmel, a férjem ingatlanába lakunk, 2 gyermekkel. A ő nevén van a lakás. Nekem nincs ráírva haszonélvezeti jog. Ön szerint érdemes a haszonélvezetet a nevemre íratni? Engem milyen esetben illett meg a haszonélvezeti jog. Köszönöm. Andrea

Tisztelt Asszonyom! A tulajdonos alapíthat haszonélvezeti jogot. A házastársakat lakáshasználati jog illeti meg. Válás esetén kérhet osztott lakáshasználatot. A férje halála esetén, ha a hagyaték megnyíltakor a házassági életközösségük fennállt, abban az esetben holtig haszonélvezeti jogot örököl a túlélő házastárs a közösen lakott lakáson.

21.02.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődnék, hogy megteheti e egy férj azt, hogy magára hagyja pszichiátriai beteg feleségét? A fiával mi tartjuk el. Nincs valami kötelezettsége? Köszönöm a segítséget Bné H. K.

Tisztelt Hölgyem! Igen, elhagyhatja.

21.02.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az érdekelne, hogy gyerektartásra igaz e hogyha a gyerekek a volt feleségnél vannak elhelyezve és ha újra férjhez megy akkor nem kell fizetni? Eddig rendszeresen és pontosan küldtem.Köszönöm szépen a válasz

Tisztelt Uram! Nem igaz.

21.02.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem demens. Eljárjak vagy döntsek helyette. Ö Holland állampolgár magyar letelepedési engedéllyel. Nem tudom ez változtat e jogilag. Előre is köszönöm a válaszát Üdvözlettel Sz. L.

Tisztelt Asszonyom! Magyar bíróság előtt indíthatgondnokság alá helyezési eljárást, a gyámhivatalhoz is tegyen bejelentést.

21.02.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Mennyi gyerektartást kell fizetnem, ha én közben két gyereket nevelek és az egészségi állapotom miatt alkalmi munkavállaló vagyok? Van egy 3 éves kislányom akit a nővérem nevel, mert az édesanyja sajnos elhunytA mostani kapcsolatomban van egy másfél éves kisfiam és most születik a kislányom ebben a hónapban. Mennyit kellene fizetnem a nővéremnek ebben a helyzetben gyerektartást?

Tisztelt Cím! A tartásdíjat a Ptk. alapján állapítja meg a bíróság. Gyermekenként a tartásdíjra kötelezett jövedelmének 15-25-%-ban. A tartásdíj mértéke legfeljebb a tartásdíjra kötelezett jövedelmének 50%-ban állapítja meg.

21.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A lányom Budapesten él egy 40m2 önkormányzati lakásban, ami a férje nevén van. 2 fiú gyermeket nevelnek, egyik a vérszerinti unokám, a másikat 3 éves volt, mikor hozzáment egy özvegy férfihezA férj összejött egy másik háromgyermekes nővel és most el akar költözni hozzá. A lányomat fenyegeti, hogy kirakja őket a lakásból a közös gyerekkel és elveszi tőle a mostoha gyereketNem járul hozza, hogy barmikor meglátogasson itt Írországban. A lányom, valamint a gyerekek magyar állampolgárok.
A mostoha gyermek nagyon ragaszkodik a lányomhoz, édesanyjaként szereti, az idén lesz 11 éves. A két fiú gyermek imádja egymást. A kérdésem, hogy kirakhatja e őket és elveheti e a közös gyereket? Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Kérdező! A bíróság dönt a lakáshasználatról és a gyermekelhelyezésről.

21.01.29.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A férjem és én 1 éve vagyunk házasok. Van egy közös 10 hónapos gyermekünk. Közös ingatlanunk van fele-fele arányban, amit babaváróhitellel tudtunk megvenni. A problémám párom édesanyjával van. Nagyon rossz a viszonyunk, nem szeretnék ilyen embert tudni a gyermekem közelében. Van e lehetőségem korlátozni őt és kedves családját a láthatásban válás nélkül? Nem szolgálná a gyermek fejlődését a találkozásuk. Rokkantsági papírja van, mert szinte alig lát, sosem volt bejelentett vagy bármiféle munkahelye, mert nem is akar dolgozni, háztartásbeli, kisebbségből származó asszony. Az élettársa többszörös visszaeső bűnöző, ki-be jár a börtönből, több peres ügye van jelenleg is. Ilyen környezetbe és ilyen személyekhez nem engedném a gyermekem. Megtehetem e? Köszönöm Szépen válaszát! Tisztelettel: Hné

Tisztelt Asszonyom! Nem teheti meg. A nagyszülőknek is van kapcsolattartási joga. Jogvita esetén a bíróság dönt.

21.02.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Gyermekelhelyezésben szeretném a véleményét kikérni. 2 gyermekről volna szó, a feleségem fejenként 30.000 Ft-ot kér. Kéri,hogy szálljak be az ügyvédi költségekbe és az iskoláztatás felét,valamint a nyári szünet felét vállaljam el. Az anyagi része azért problémás nekem, mert a közös életből maradt kintlévőségem, a szüneteket pedig a munkám miatt nem tudom kivitelezni. Jogi képviseletet sem tudok finanszírozni jelenpillanatban. Mire számíthatok? Az 50 % a bruttó jövedelemre vonatkozik? Később újra lehet tárgyalást kérni?

Tisztelt Cím! A Ptk. szerint a tartásdíjra kötelezett szülő jövedelmének 15-25%-ban állapítható meg a tartásdíj gyermekenként, összesen a tartásdíjra kötelezett jövedelmének 50%-ig állapítható meg a tartásdíj. A perköltségről a bíróság dönt.A nettó bér a tartásdíj fizetés alapja.A kapcsolattartás módosítására az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 2 év elteltével van lehetőőség. 2 éven belül, akkor ha tudja bizonyítani, hogy előre nem látott változás állt be a körülményekben, amin alapultaz ítélet.

21.01.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tudom érvényesíteni, ha elhalálozom a gyermekem 18.éves kora betöltése előtt, hogy a vér szerinti testvéremnél legyen elhelyezve. Válaszát köszönöm Üdvözlettel T. M.

Tisztelt Cím! Erről a gyámhivatalnál kérjen tájékoztatást, hogy ez lehetséges-e.

21.01.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Segítséget szeretnék kérni. Férjem válni szeretne. Az ő lakásába élünk, van 3 gyerekem és ebből 1 gyerek közös a férjemmel. A közös gyerekünkkel én gyeden és most gyesen vagyok de munkába is állok. Sajnos nincs hova mennem a gyerekekkel eddig nem találtam albérletet. Az lenne a kérdésem kidobhat minket a lakásából a gyerekeimmel? Mik az esélyeim vele szemben?

Tisztelt Asszonyom! A lakáshasználatról a bíróság dönt a bontóperben. A Ptk. alapján a házastársaknak lakáshasználati joga van.

20.11.01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a párom válni szeretne, az 1/1 tulajdonú saját lakása anyagilag se semmilyen téren nem a férjé értem itt az alatt hogy egy fillért nem adott bele a házba.Nincsenek még 5 éve házasok a férj követelheti a bíróságon a fél házat? Köszönettel T. Bence
Tisztelt Uram! Vagyonjogi perben a felperesnek kell bizonyítania az állításait.

20.11.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelenleg úgy áll az élethelyzetem, hogy válás előtt állok,Van egy közös házunk, melyet 2018-ban építettünk, amihez felhasználtuk a 10 milliós csokot, és a hitelt is felvettük. 2 közös gyermekünk van, valamint egy harmadik aki a feleségem előző házasságából született, őt 2 éves kora óta nevelem, jelenleg 12 éves.
Nem úgy alakul a helyzet, hogy akár gyermekelhelyezésben, akár vagyonmegosztásban meg tudnánk egyezni. 
Afelől érdeklődnék, hogy mennyi esélye van az apának (Nekem), hogy a gyermeket a bíróság nála helyezze el?
Milyen lehetőség van a harmadik, sajnos nem közös gyermek nevelőapához helyezésére?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:B. J.

Tisztelt Uram! A bontóperben a bíróság dönt a lakáshasználatról, szülői felügyeleti jogról. A gyámhivatal környezettanulmányt végezhet

20.10.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
20 évet éltem élettársi és vagyonközösségi kapcsolatban volt párommal. Két gyermekünk is született. Mind a ketten dolgoztunk. Vásároltunk kedvezményesen egy lakást. Kérdésem: Kaphatom az ingatlan piaci értékének valahányad részét, annak ellenére, hogy nem voltam bejegyezve a tulajdon lapra se?

Tisztelt Kérdező! Pert kell indítania, ott kell bizonyítania az álláspontját.

20.10.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék férjemtől elköltözni, egy 200 km-re lévő városba. Van egy 2 éves lányunk. Szeretném kérdezni, hogy jogom van elvinni a lányunkat magammal? Természetesen engedem a láthatást vagy azt, hogy elvigye magával több napra. Majd később kerülne sor a válásra. Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező! Magyarország területén belül igen, magával viheti a lányát..

20.10.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék elválni a férjemtől. Egy közös gyermekünk van aki 11 éves. A problémám az, hogy jelenleg Svájcban élünk. A kérdésem az lenne, hogy haza tudnám e vinni magammal a fiamat míg a válás, illetve a gyermek elhelyezés lezajlik, vagy a férjem beleegyezése nélkül nem lehetséges? A férjemnek új kapcsolata van egy másik nővel. Nem szeretném itt hagyni a gyermekemet. Folyamatosan terrorizál lelkileg, fenyeget, illetve zsarol. Jelenleg munkanélküli vagyok, mert a vírus miatt bezárt a gyár ahol dolgoztam. Lakáshoz itt nem tudok jutni de innen viszont mennem kell. Sajnos megegyezni sem tudok vele. Tanácstalan vagyok. Mitévő legyek? Kérem segítsen. Üdvözlettel: H. K.

Tisztelt Asszonyom! A magyar törvények szerint magával viheti a gyerekét, mert nincs elhelyezve.

20.04.17.

Tisztelt Cím!
Jelenleg még házasságban élek párommal, 2 közös gyermekünk van. Házasságunk alatt - 3 évvel ezelőtt - vásároltunk közös lakóingatlant melynek a tulajdoni aránya 99% saját rész, míg 1 % a páromé. Házasságkötés előtt külön vagyonnal egyikünk sem rendelkezett. Az ügyletben én adósként a párom adóstársként, míg egy rokonom kezesként vett részt. Sajnos úgy fest válásra kerül sor. Szeretnénk megegyezni és a vagyont megosztani, ezzel elejét venni egy hosszadalmasabb pereskedésnek. Előzetesen egyeztetve a párommal én maradnék a gyerekekkel a házban és szeretném átvállalni a hitelt és kifizetni a páromat.Az lenne a kérdésem, hogy a fentiekre tekintettel mekkora összeget kellene fizetnem? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Annak a felét kell kifizetnie, amit eddig a közös jövedelmükből kifizettek a bank és az eladó felé.

20.04.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy a szülő eltartás akkor is érvényes e ha a szülők elváltak.Az apám 6 éves koromban hagyott el bennünket nem segített édesanyámnak kettőnk nevelésében és most akar eltartást kérni tőlünk. Mit tehetek ilyen esetben.laszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A kérelmezőnek bírósághoz kell fordulnia, a kérelmezett, azaz ön írásban terjesztheti elő az ellenkérelmét.

20.04.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy a folyamatos kapcsolattartás vasárnap 9től 5ig szól a bírósági végzésben, viszont most húsvét páros ünnep és a végzés szerint az apukáé a második ünnep vagyis a hétfő. Ilyenkor hogy zajlik? Vasárnap itthon van a gyermek velem vagy akkor is mennie kell és páros ünnepekkor nincs velem a gyermekem?

Tisztelt Cím! Szerintem a végzésben az szerepel, hogy a páros ünnep első napját önnél tölti, a második napját pedig a különélő szülőnél. A tárgyalás jegyzőkönyvében benne kell lennie a pontos leírásnak.

20.04.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két éve házasodtunk össze. A férjem megcsalt, bántalmazott, lelkileg és fizikailag is. Elköltöztem, őhozzá 1 hét után odaköltözött a barátnője, a közös albérletünkbe. A nő megtiltotta, hogy velem beszeljen a férjem, az odaérkező postámat szétvagdosta, ill. telefonon zaklatott(nő). Válni akarok, de nem tudok beszelni a férjemmel, mert állandóan mellette van és befolyásolja, hergeli ellenem. Mit tudok tenni? Az albérletbe én vagyok a szerződés szerint bejelentve a férjemmel, illetve a két lányunk. Jelezzem a főbérlőnek, hogy elköltöztem? A nevét is le akarom cserélni a lánykori nevemre. Kérdésem mihez van jogom a jelenlegi helyzetet ismerve? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Az utolsó közös lakóhely szerint illetékes helyi bíróság előtt indíthatja meg a bontópert. A névváltoztatási kérelmet a megadott formanyomtatványon, személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, eljárási illeték válás kimondása után ingyenes, előtte 10000.-Ft. Az új személyigazolvány és lakcímkártya illetékmentes. A főbérlőt érdemes tájékoztatni és szerződést módosítani, ha reménytelennek látja a visszaköltözést.

20.03.31.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tanácsot szeretnék kérni kapcsolattartással kapcsolatban.Volt feleségemtől pár éve váltunk el. Van egy közös kislányunk. Közös a szülői felügyeleti jog, a kislány lakóhelye az anyukánál van. A kapcsolattartásban 2 hetente állapodtunk.A jelenlegi helyzetre való tekintettel a koronavírus miatt, saját döntés alapján az anya megtagadja a láthatást.A kijárási korlátozásértelmében kapcsolattartásra jogosult vagyok, természetesen minden óvintézkedést betartva.Kérdésem lenne, hogy valóban elhozhatom-e hivatalosan a gyerekemet, illetve hová fordulhatok jogorvoslatért.Válaszát előre is köszönöm.Üdv: Cs.

Tisztelt Cím! A gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal jogosult a vitájuk eldöntésére. Azonban a láthatási határozatot végrehajtás útján érvényesíteni a bíróságon lehet.

20.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
7 éve vagyok a párommal együtt nem házasodtunk össze van egy közös gyerekünk aki 4 éves.Eléggé megromlott a kapcsolat köztünk. Nincs hova mennem. Ő közölte velem oldjam meg ő ebben nem támogat. Élünk egy 60 milliós házban ahova 2 éve költöztünk
Amíg felépült a szüleimnél laktunk. Kérdésem az lenne járna e nekem valami is így, hogy nem vagyunk házasok?Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím! Lakáshasználati joga van az élettársnak is, ha van közös leszármazó. Erről a bíróság dönthet kérelemre. A Ptk. szerint az élettársakra is a közszerzeményi rendszer vonatkozik. Vagyonjogi pert indíthat a közös szerzeménynek minősülő vagyon vonatkozásában.

20.03.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válunk, a házat közös tulajdonban vettük. 5 éve vagyunk együtt, a lányom 4 éves magyarul mióta együtt vagyunk ő kb. 1 évet ha dolgozott a ház vásárlásáig. Én külföldön voltam kb. 3 évet, tehát én fizettem ki minden mást is a házban. Így is feles a dolog?Vagy lehetne, hogy nem feles? ez lenne az egyik kérdésem. A másik az hogy most például,ha elválunk és feles minden, de ő nem akar kimenni a házból miközben én kitudom fizetni akkor azt megteheti?Előre is köszönöm válaszát..

Tisztelt Cím! A házasság alatt szerzett vagyon- az ajándék és az örökség kivételével- közszerzemény, ezért közös tulajdon.

A házastársaknak lakáshasználati joga van, osztott lakáshasználatot állapíthat meg a bíróság.

20.03.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Házasságkötés előtt állunk, és szerződést szeretnénk kötni. Nekem van egy családi házam, melyen felújítási munkákat kell végezni. Ezeket a munkákat a leendő férjem fogja csinálni, amelyért ő cserébe, az évente elvégzett felújításból eredő, érték növekedésért, részarányt szeretne kapni az ingatlanból, minden évben újra számolva, max. 1/2 arányig. Lehetséges-e, és ha igen elfogadjam-e? Mint laikus, nem tudom elfogadni a kérését, mivel ő is itt lakik, használja, élvezi a hasznait,ellátásban részesül. Nem vagyok már fiatal, és nem szeretném ha a gyermekemet és természetesen magamat is megfosztanám annak egy részétől, amiért egy életen át dolgoztam.Válaszát előre köszönöm.Tisztelettel: Dné

Tisztelt Cím! Igen, ráépítés címén szerezhet tulajdonjogot az, aki felújítást végez más tulajdonán. Fizesse ki a munka ellenértékét, akkor nem kerül erre sor. A házastársnak lakáshasználati joga van a Ptk. alapján, azaz nem kell bérleti díjat fizetnie a férjének az ön részére.

20.03.09.

Tisztelt Mohos ügyvéd Úr!

Legyen kedves segítsen, egy kérdést szeretnék feltenni Önnek:

Ha a gyermek betöltötte a 25. életévét még novemberben, de idén júniusig tart az egyetem utolsó éve, akkor meddig kötelező fizetni a tartásdíjat?Köszönöm előre is a segítségét, N. H.

Tisztelt Hölgyem! A Ptk.-ban nincs 25 éves korhatár. A nappali tanulmányok befejezését követően a bíróságtól kell kérni a tartásdíj megszüntetését.

20.03.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődnék, hogy együttélés során mi számít "közös vagyonnak".
A párommal az ő lakásában élünk, így az én lakásom üres. Az lenne a kérdésem, hogy ha kiadnám albérletbe, az ebből befolyó összegből kell-e neki fizetnem? Köszönöm előre is!

Tisztelt Cím! A külön vagyon hozama közös tulajdon.

20.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Házassági bontópert szeretnék indítani, a kérdés melyik bíróságra kell benyújtani a keresetet, illetve hova küldje ki a bíróság az értesítést a válás időpontjáról?Az utolsó közös lakcímünkön lévő lakást idén eladtuk. Én a közben építés alatt álló családi házunkba költöztem, a férjem ide ideiglenesen be van jelentkezve. Férjem az új barátnőjéhez költözött, akihez tudtommal nem jelentkezett be. Mire a bontóperre sor kerül már én is a felépült házba leszek bejelentkezve. Megadhatom e értesítési címként a férjem szüleinek lakcímét? Válaszát előre is köszönöm. P.N.

Tisztelt Cím! A férje tartózkodási helyét jelölje meg kézbesítési címként. Az utolsó közös lakóhely szokott az illetékességet meghatározó körülmény lenni, de lehet a felperes lakóhelye szerint illetékes bíróság is, ha nem ismert az alperes lakóhelye.

20.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr

Közel 21 éves lány,érettségihez kötött okj-s iskolába ment, ahol most májusban nem teheti le a szakmai vizsgát, mert az elmúlt 2 év alatt, kb. öt alkalommal sikertelen lett a pótérettségi. Anyuka kérésére, most osztályt ismétel. A lány élettársi kapcsolatban él. Meddig kell fizetni nagykorú, élettársi kapcsolatban élő gyermek után a gyermektartást? Ennyi sikertelen vizsga után sem érdemtelen a tartásra? Élettársi kapcsolat közel 2 éve, és gyermektartást kell fizetni? Várom válaszát. Tisztelettel.

Tisztelt Cím! Bíróság dönti el-kérelemre-, hogy megszüntetik-e a tartásdíj fizetési kötelezettséget.

20.02.28.

Tisztelt &Uum

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 76
Tegnapi: 164
Heti: 1 546
Havi: 1 013
Össz.: 1 666 361
Oldal: Online Jogász válaszol ingyen. Bp.
Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog budapesti ÜGYVÉD - © 2008 - 2021 - jogimegoldasok.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat