Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog, Bontóper, Cégjog, budapesti ÜGYVÉD

Bontóper, ingatlan adásvételi jogi tanácsadás, családjog, ingatlanjog, öröklésjog, cégjog, kártérítési jog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

     Adásvételi szerződés AKCIÓ!        

 27 MFt fölött 0,3 %, 27 M ingatlanérték alatt, FIX 

     ügyvédi munkadíj, 80.000.- Ft      

   Időpont egyeztetés: 9-17 óráig 06-20-354 8963  

ITT is foglalhat időpontot>>

  INGATLAN SZERZŐDÉS ADATAI>>

dr_mohos_gabor_ugyved_lehelhaz.jpg

  Online Jogász Válaszol! 

 Jogi kérdéseit itt felteheti:

 jogaszvalaszol@mohos-ugyved.hu 

-Jogász válaszol  emailban. Kérdésén kívül, irányítószámát és a jogterületet is adja meg!

Ezen az oldalon lentebb olvashat családjogi kérdéseket név és irányítószám nélkül és a jogász rövid válaszát.

INGATLANJOGI   KÉRDÉSEK-VÁLASZOK>> 

ÖRÖKLÉSJOGI kérdéseket, válaszokat itt olvassa>>

  A nem mindenre kiterjedő kérdésfeltevés és az online rövid jogi információ, nem adhat Önnek megoldást egy bonyolultabb ügyben, ezért célszerű személyes ügyvédi tanácsadásra bejelentkeznie, különösen, ha sürgős az ügye, vagy veszteség fenyegeti.  A személyes jogi tanácsadás díja, 10.000.-Ft/minden megkezdett óra, Budapesten.

Díjköteles jogi tanácsadásra itt foglalhat időpontot: időpontkérés>> Önnek megfelelő két időpont megadásával, vagy egyeztessünk ügyfélfogadási  időpontot 06-20-354 8963

    Házassági vagyonjogi szerződés  

     MOST!             

    Ügyvédi munkadíj: 30.000.- Ft     

 Családjogi kérdések-válaszok

JOGI TANÁCSADÁS

Családjog

Családjog ONLINE KÉRDÉSEK - ÜGYVÉD VÁLSZASZOL. 

2018.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ez úton kérném jogi tanácsát az alább felvázolt helyzethez:
-Család: anya-apa (nincs házasságban, hivatalos élettársi kapcsolat nem volt 13 évig, de az együttélés a gyakorlatban működött)
3 közös gyerek / apasági nyilatkozat készült a gyerekek születésekor
-kapcsolat megromlott, "válás" vagyis szétköltözés
-anya albérletbe költözött a 3 gyerekkel, az apa a házban maradt, ahol eddig közösen éltek, ami hivatalosan az anya tulajdonában van 100% tulajdoni résszel. Az apának ez nem volt állandó lakcíme.
Annak idején az apa (nem hivatalos formában) 2,5 millió forinttal támogatta a ház vásárlását. Ezt most számon kéri az anyától (3 M Ft összegben).
Kérdéseim:
1, Jogos-e a 3 M Ft követelése (abban az esetben is ha Ő folyamatosan ott élt a házban, a rezsiköltségekhez alig járult hozzá) Szóval ez a 3 M. cáfolható-e az anya részéről "egyéb" gyakorlati (élethelyzeti) magyarázatokkal, természetesen korrekt módon.?
2, Ha megegyezéssel (anya-apa) nem sikerül az apát rávenni, a ház elhagyására, jogilag milyen lehetőségek vannak erre, hogy az apa elhagyja a házat és az anya visszaköltözhessen a gyerekekkel?
3, Az apa tartózkodása alatt a házban tönkretett, elhasználódott dolgokat jogilag köteles-e eredeti állapotába visszaállítani?
4, Gyerektartás: ebben az esetben van-e az apának gyerektartási kötelezettsége? (Az apa hivatalosan munkanélküli, állandó keresete hivatalos formában jelenleg nincs)
Milyen jogi lépések tehetők a fenti problémákkal kapcsolatban? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: T.Zs.

 Tisztelt Asszonyom!

Per indítható gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, tartásdíj megállapítása, valamint lakáshasználat rendezése iránt.

A vagyonjogi kérdésről a bíróság külön kereseti kérelem alapján dönt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
Páromék most fognak válni és hamarosan beadásra kerül a válókereset.
Közös megegyezés megtörtént, melyet mind 2 fél aláírt
Jelen helyzetben férje a hét csütörtökén fog elköltözni, ha hihetünk a szavának.
Párom félelme, hogy mivel mi már együtt vagyunk hivatalosan és igazából a férje is tudja, hogy van már párja, miközben a válás még meg sem indult, a válóperen elő fog hozakodni az úgy nevezett vétkességi helyzettel, hogy Ő meg lett csalva és kihatással lehet a gyermekük elhelyezésében vagyis nem szeretné, hogy bármi úton is a férje elvehesse tőle. Kérdésünk, hogy van e ennek bármi alapja vagy, ha a férje kiköltözik mi összeköltözhetünk mindenféle gond nélkül?
Köszönöm megtisztelő válaszukat! Üdvözlettel, Sz. K.

Tisztelt Uram!

A bíróság vétkességet nem vizsgál. A megállapodást a második tárgyaláson meg kell erősíteni szóban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben szeretném szíves tanácsát kérni. Úgy éltem együtt egy férfival 1 évig, hogy mind vidéken levő feleségét (2 gyermekét) mind engem megvezetett, egyiken se tudtunk a másikról, kétlaki munkahelyet színlelt. Mikor rájöttem a titkára, a sors fintora, hogy állapotos lettem. El akarta vetetni, én nem. Biztosítottam a titokról, ha anyagilag támogatja a gyermeket. Ez 6 évig működött, most egy éve folyamatosan fenyeget, hogy nem akarta a gyereket, nem fog fizetni többet.

Kérdésem: hogy megteheti-e, hogy a nevén levő házát a már felnőtt gyermekeire vagy feleségére íratja, vagy azt, hogy bár nem íratja át, ügyvéddel irat egy örökösödési dokumentumot, amiből teljesen kirekeszti a kiskorú gyermekét? Várva szíves visszajelzését: Köszönettel: B.Zs.

Tisztelt Cím

Elajándékozhatja a tulajdonát. Ha végrendeletet ír, akkor a végrendeletben nem említett törvényes örökös köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész 1/3-ada.

2018.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: Válás után kirakhat -e a volt férjem a lakásból? Semmilyen szerződést nem írtunk, szóbeli megegyezés volt. Várom válaszát. Köszönöm

Tisztelt Cím!

Csak akkor, ha a bontóperben a férj kizárólagos lakáshasználati jogát rendelték el. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

 Feleségem, házasságunk előtt tartozást halmozott fel, most behajtásra kerülne a sor. Kérdésem az lenne, felelek-e ezért a tartozásért vagy ez az ő különvagyonához tartozik?

Tisztelt Cím Szerintem, nem felel.

2018.01.29.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!

 Volt párommal 2014-ben vásároltunk egy házrészt (tulajdoni hányadot) 1/2 1/2 arányban. Jelenleg eladás előtt állunk, már kaptunk vételi ajánlatot az ingatlanra. Volt párom a barátnőjével lakik ott, beleegyezésem nélkül, de mivel megegyeztünk, hogy eladjuk, így hagytam őket. Viszont most mindenféle kifogást keres arra, hogy miért ne legyen eladva az ingatlan. A kérdéseim a következők lennének:

- Mivel az ingatlant ő használja, így felújításokat is ő végzett rajta, még a kulcsomat is visszakérte körülbelül 2 éve, azóta csak akkor jártam a lakásban, ha ő megengedte. Ha eljutunk az eladásig, a felújításokért kérhet e tőlem bármilyen összeget?

- Amennyiben meghiúsul az adás-vétel, van e lehetőségem többlethasználati díjat kérni tőlük, akár visszamenőlegesen is, illetve van e mód arra, hogy az ingatlant én is használatba vehessem, és ezzel egyúttal a jelenleg ott élő hölgy kiköltözzön? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, P. C.

Tisztelt Cím!

A közös tulajdon karbantartásához a tulajdonosok tulajdoni arányuk arányában kötelesek hozzájárulni. Tehát igen.

Ha bármelyik tulajdonostárs 3.-ik személynek engedélyezi az ingatlan használatát, akkor ez a 3.-ik személy jogszerűen tartózkodik az ingatlanban.

Többlethasználati díj kérését megpróbálhatja.

2018.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A válásunkat követően, én vagyok a kislányunk gondviselője. A minap az édesapja és a párja elvitték játszóházba és a hazaúton a 8 éves kislány biztonsági öve nem lett bekapcsolva, s amikor a kislányom panaszkodott, hogy hányingere van, az apa azt a tanácsot adta neki hogy álljon fel az autóban, miközben közúton haladtak, és mozogjon, hátha attól jobban lesz. Amikor a kislányom ezt elmesélte, le voltam döbbenve, hogy két felnőttel utazott 10 kilométert és egyik sem kötötte be neki a biztonsági övet. Sőt haladó járműben álljon fel! A kérdésem az lenne, hogy ezt a gondatlanságot hol és kinek tudom jelenteni? Rendőrségen fel tudom jelenteni? És minek minősül az effajta cselekedet? Így hogyan engedjem el legközelebb az apjával hosszabb útra, ha ennyire nem figyel rá? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. Sz.

Tisztelt Asszonyom! Először a gyermek édesapjával beszéljen, ezt követően lehet esetleg a gyámhivatalnál bejelentést tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018. 01. 18.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A párom jelenleg válófélben van és folyamatban van a válóperes tárgyalása. Egy éve élünk együtt és velünk élnek a gyerekei is. Az lenne a kérdésem, hogy a válópere alatt tehetünk-e élettársi nyilatkozatot közjegyző előtt? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Uram! Még házas a párja, továbbá a 2013. évi V. tv. ( Ptk.) szerint csak a házastárs törvényes örökös. Hogy a fennálló házasság akadály-e, a közjegyző tudja ezt megmondani.

2017. 12. 17.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a férjem ki tud e tenni a lakásból, ha fele tulajdon a nevemen van. Mert válni fogunk és van e joga a házba behozni az új párját?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B. Fné
Tisztelt Cím! Nincs joga kitenni, mert a házastársaknak lakáshasználati joga van. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

 

2017.12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem csak annyi lenne, hogy a férjem házát a volt feleség el akarja árvereztetni hátralékos gyerektartás miatt, de ha én (feleség) terhes vagyok akkor is elindíthatja? A választ előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Asszonyom! Igen, kezdeményezheti.

 

2017. 12. 05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal 3 éve vagyunk együtt idén tavasszal volt egy kis szünet a kapcsolatban neki volt alkalmi kapcsolata és teherbe esett vagy tőlem vagy az alkalmi kapcsolat során. Nem vagyunk házasok a születés előtt teljes hatályú apasági nyilatkozat készült születéskor a nevemre került a kislány Megjelent az alkalmi partnere, hogy ő a gyerek apja és pert indít. Meg tehi ebben az esetben? Mi ezt nem szeretnénk milyen jogi lehetőség van ennek elkerülése érdekében? Előre is köszönöm a választ

Tisztelt Cím! A gyámhivatal engedélyével lehet ilyen pert indítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

 

2017.12. 01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem édesanyjával megromlott a kapcsolatunk (hozzánk költözött a férjével, aki nem a férjem édesapja, 50 évesen nem akartak dolgozni, azt mondták már eleget dolgoztak, tartsuk el őket. 8 hónap együttélés után, mivel van 3 hét éven aluli gyerekünk ők elköltöztek, felajánlottuk, hogy segítünk az albérlet kauciójában, nem fogadták el, sőt a családba mindenkinek azt mondják kidobtuk őket, anyósom házimunkát se végzett, terhes voltam éppen). Anyósom 3x látogatja meg a gyerekeket egy évben, levegőnek néz minket, gyűlöl nem is köszön a saját lakásunkban megalázóan viselkedik. A gyerekek nem keresik, nem hívják a nagyit, anyósom sérelmezi, hogy nem kötelezem a nagyobb gyerekeket, hogy keressék őt. Néha sírva, kiabálva felhív, hogy miért nem keresik őt a gyerekek. Volt mikor a gyámüggyel fenyegetőzött, hogy elveszi őket tőlünk. A kérdésem az lenne, hogy van e erre jogszabály, hogy nekünk kötelezni kell a gyerekeket arra, hogy kapcsolatot tartsanak a nagymamával? A másik kérdésem az lenne, hogy kötelességem e fogadni a gyűlölködő nagyit? Nem tudjuk mit tegyünk. Megkeseríti az életünket. Válaszát hálásan köszönöm.

Tisztelt Cím! A nagymama a gyámhivataltól kérheti az unokákkal történő kapcsolattartás szabályozását. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

2017. 11. 27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Gyermektartási ügyben szeretném kérni a segítségét. Jelenleg 107 ezer nettó a bérem a gyerektartás összege 15 ezer, illetve 20%-ban van megállapítva. Jelenleg 20 ezer Ft-ot fizetek minden hónapban a számlájára igazolhatóan. Marad magamra meg a fiamra havonta 10 ezer költő pénz jó esetben.

A munkám mellett próbálkoztam még mással, hogy esetleg + bevételem lehessen, van mellék állásban egy kis vállalkozás ami olyan egy éve üzemel, de sajnos még egyelőre nincs belőle származó jövedelmem. Azt szeretném kérdezni, hogy így, hogy a vállalkozásból nem származik jövedelmem, úgy a gyermek anyja a főállásomon kívül ügyvéd útján vagy végrehajtó útján tud-e az eddigi főállásom után fizetett 20ezer forint gyermektartásnál nagyobb összeget követelni tőlem?

Mi a teendőm, milyen papírokkal tudom igazolni, hogy vállalkozásból nem származott jövedelmem. Nincs még bíróságon az ügy, így az ügyvédjének kell ezt igazolnom vagy kinek? Nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Cím! A tartásdíjra jogosult köteles az állításait bizonyítani a bírósági eljárásban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

11.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem elhunyt 2013-ban. Volt egy házasságon kívül született gyermeke, a nő meg akarta tartani. Ez a gyermek ma 40 éves, aki felkereste a családot a halála után. az a terve, hogy a férjem neve szerepeljen a szül. anyakönyvi. kivonatában, mint apa. A nevét nem akarja megváltoztatni. Így a tudomásomra jutott, hogy ezt valami perrel tudja megoldani. Nekem van egy lányom a férjemtől, akitől dns vizsgálatot kérne a nevezett gyermek. Lányom nem akarja, mert milyen dolog ez így egy elhunyttal szemben. Ha nem volt soha kapcsolata a gyerekkel, most miért adná a nevét? Fordulhat-e bírósághoz az apai név bejegyzése miatt? A Lányom megtagadhatja-e a dns mintavételt? igaz már a féltestvérének megtagadta ezt. Lehet ilyet tenni egy nem élő személy ellen? Ha igen én ezt megtámadhatom-e? Köszönöm megtisztelő válaszát. Fné

Tisztelt Cím! A törvény alapján nem valószínűsíthető, hogy apaság vélelmének megállapítása iránt indíthatna pert az illető. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

11.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymama kapcsolattartásról érdeklődnék? A férjem(aki meghalt) anyjáról van szó...

Megtilthatom e teljesen hogy a nagymama ne lássa a gyermekem?

Mert árt nekünk. Mennyire kötelezhetnek, hogy a gyermeket oda adjam neki, hogy elvigye láthatásra? Egy 16 hónapos gyermekről van szó. Üdv: L Lné

Tisztelt Cím! A gyámhivatal dönt erről a kérdésről.

 

11.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem olyan problémám van, hogy gyerektartást szeretnék igényelni a 2 éves fiam után az apa Cyprusi állampolgár. Már a terhességem elején megszakadt a kapcsoltunk nem szerette volna a babát. Teljesen elzárkózik az apasági teszttől, nem akar együttműködni.

Hogy tudnám ezt elintézni mi a menete? Idén márciusban férjhez mentem, a férjem nevére vette a fiamat, hogy ne maradjon a nevemen. Nem tudom ez mennyire befolyásoló tényező. Előre is köszönöm. Tisztelettel Sznè R. A.

Tisztelt Cím! A gyereknek csak 1 apja lehet. Az apaság vélelmét megállapító per elindításához a gyámhivatal engedélye szükséges. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 


11.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2015 áprilisában megszületett a fiam Németországban. A kisfiam a volt férjem nevét kapta; de nem az ő gyermeke! (2015 be a volt párom itt metorsgban aláírta az apaságit, hogy övé a gyermek! Rá 1 év után aláírta, hogy vasárnap délután 2-6 óráig látogatja a fiamat; de egyszer sem jött! Most egy olyan pert indítottam el, h mondjon le a gyermek nevelési jogáról; mert semmibe nem veszi ki a részét! A volt férjem ügyvéd jelenlétében íratott egy apaság megdöntő nyilatkozatot, németül és magyarul, amit a Müncheni konzulátuson nem fogadnak el! Se a német apasági nyilatkozatot, semmilyen papírt és segítséget nem kapok, hogy a gyermekem útlevelét tudjam intézni. Nem tudom, hogy mit tegyek? Van e formanyomtatvány amit a konzulátuson elfogadnak? Segítségét előre is köszönöm

Tisztelt Cím! Apaság vélelmét megdöntő pert lehet indítani a gyámhivatal engedélye alapján a férj ellen a magyar törvények szerint.

Valószínűleg önnek Németországban, a német jog alapján kell ilyen pert indítania.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

2017. 11. 03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kell e továbbra is tartásdíjat fizetnem nagykorú, munkaképes gyermekem után, ha 2 év nappali tagozatos egyetemi képzés után, esti tagozatra iratkozott át. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel!

Tisztelt Cím! Bírósághoz kell fordulnia, ott kell kérnie a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését kereseti kérelemben. A bíróság ítélet meghozataláig az eddigi jogerős ítélet alapján kell a tartásdíjat megfizetnie. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd mohos-ugyved.hu/csaladjog/

 2017. 10. 29.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Házassági vagyonmegosztás esetén a nyugdíj előtakarékossági számla
és az önkéntes nyugdíjpénztári számla egyenlege közös vagyonnak számít-e?

Tisztelt Cím!

A házasság fennállása alatt összegyűlt egyenleg közös tulajdon, ha nem kötöttek olyan házassági vagyonjogi szerződést, amiben a vagyon elkülönítéses rendszert választották.

Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd mohos-ugyved.hu/csaladjog/

2017. 10. 27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
5 éve egyedül nevelem 2 kiskorú gyermekemet. 2 éve van egy párom, Ő 1 éve Angliába költözött, és ott dolgozik. Most október van és decemberbe szeretnénk gyermekeimmel mi is kiköltözni Angliába. A december több okból is fontos, sok mindennel így passzol össze. Az édes apjukról nem tudok semmit, gyermekelhelyezési per van. Én döntök arról, hogy láthatja e őket vagy sem. Gyerektartást nem fizet.

A kérdésem az volna, hogy van e akadálya, hogy kivigyem őket, vagy egyszerűen megveszem a repülőjegyeket és utazhatunk? 

Tisztelt Cím! Az édesapa és a bíróság engedélye szükséges ehhez. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd mohos-ugyved.hu/csaladjog/

2017. 10. 25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon megköszönném, ha választ kapnék Öntől, az alábbi kérdésreGyermekfelügyelet rendezése iránt pert indított volt élettársam. Utolsó pillanatban sikerült közös megegyezésre jutni, minden kérdésben, láthatás, tartásdíj, etc. Az exem azt mondja, hiába van aláírva az ügyvéd által írt megállapodás, akkor is meg kell jelennem a bíróságon. Viszont én külföldön dolgozom.Tehát, nekem is mindenképp meg kell jelenni? Előre is köszönöm segítségét, üdvözlettel: B. P.

Tisztelt Cím! Igen, meg kell jelennie az apának is a bíróságon. mohos-ugyved.hu/csaladjog/

 

 2017. 10. 18.

Tisztelt ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a szülőtartással kapcsolatos ügyemet hol kell kezdeményezni.
Ügyvédhez kell-e fordulnom, vagy más útja van ennek az elindításához. Tisztelettel: S. K.

Tisztelt Cím! Tartásdíj fizetési kötelezettséget az alperes lakóhelye szerint illetékes helyi bíróság állapíthat meg.mohos-ugyved.hu/csaladjog/

  

2017. 10. 13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal 4 éve vagyunk együtt, élettársi viszonyban élünk. 3 éve vásároltunk egy kertes házat közösen, bankhitelre. (50-50% tulajdon) Különvagyona egyikünknek sem volt. Együtt újítottuk fel a házat. Megromlott a kapcsolatunk, eladni nem akarja, kifizetni nem tudna, én sem Őt. 3 hónapja én elköltöztem, fizikai, lelki terror miatt!
Új párkapcsolata lett, mindössze 2 hete!
A fele házamat nem veszíthetem el, így visszaköltözöm. De nem engedi, mert én elhagytam Őt címszóval. Megteheti? Nekem ugyanolyan jogom van a házhoz, mint Neki. Nyugtasson meg, hogy jogom van ott lakni! Válaszát nagyon várom! Tisztelettel és köszönettel: B. É.
Tisztelt Cím!

Élettársnak nincs lakáshasználati joga, kivétel az, ha van közös kiskorú gyermekük. mohos-ugyved.hu/csaladjog/

 2017.10.11.

Kérdésem a következö lenne.
Váló félben vagyunk a feleségemmel. 3 gyerekünk van gyerektartásban jelenleg megálapodtunk én elköltöztem a közös házunkból. De nem akarja a lakás én rám esö részét kifizetni. Van e olyan megoldás, hogy a ház én rám esö részét a gyerek tartásba bele számólni vagy gyerek tartás összegét csökenteni ha nem fizeti ki a ház 50% át. Nettó 200-220 ezer forintott keresek. Válaszát elöre is köszönöm. P.Zs.
Tisztelt Cím!
Nincs, mert a Ptk. ezt nem teszi lehetővé. Ha így tenne, akkor is megállapítanának tartásdíjat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963 Budapest családjog


2017.10.10.
Tisztelt Ügyvéd úr !
Férjemmel életközösségünk megszűnt 2009. szeptemberében.
Önkormányzati lakásunk bérleti jogáról közjegyzö előtt lemondott a javamra. (Tartózkodási helye és bejelentett lakcíme is másik megyében van.) Közös vagyonunk nincs. Gyermekünk 27 éves.
Szeretnèk vàlni, de nem jelennék meg a bíròsàgon. Van - e lehetőség arra, hogy más képviseljen ? Utolsó közös otthonunk Budapest VI. ker. Vàlaszát köszönném. Üdvözlettel: H. I.
Tisztelt Asszonyom!
Nincs. A hatályos törvény szerint minden típusú bontásnál mindkét házastársnak meg kell jelennie az első tárgyaláson. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963 Budapest családjog

2017.10.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőkben szeretném kérni, az állásfoglalását: Volt "kedvesem" gyerektartás elmaradás miatt, végrehajtást kezdeményezett ellenem közös (50/50 %) ingatlanunk terhére. Kérdésem, megteheti-e ezt, ha nincs rendszeres főállásból származó jövedelmem (ezt állapította meg a bíróság levonás és kifizetés tényeként) és így nem tudja azt abból levonni. Meddig teheti ezt? Köteles vagyok-e fizetni gyerektartást a 20. életévét betöltött gyermekem után ha az " saját tartásomat veszélyeztetné." És még egy kérdés: meddig kell fizetnem a gyerektartást? Tudomásom szerint az első diploma megszerzéséig, maximum 25 éves korig. Kedves Ügyvéd Úr, mi a véleménye? Érdemes, elmenni bíróságra? Köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: János
Tisztelt Cím!
A jogerős, végrehajtható ítélet alapján követeli a tartásdíjra jogosult a tartásdíjat.
Ön a megváltozott körülményeinek bizonyítása alapján, a tartásdíj mérséklése iránt az ön által indítandó perben kérheti a jövőre nézve a tartásdíj mérséklését. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963 Budapest családjog

1017.09.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz.
Férjemmel elváltunk, ekkor írtunk egy megállapodást, hogy mi marad nála, és mi lesz a közös tulajdonban lévő ingatlannal melyen hitel van.
Minden bútor, használati tárgy és autó nála maradt, illetve leírtuk, hogy átadom a lakás tulajdon részemet. Ez a papír, csak a kettőnk és Édesanyáink aláírását tartalmazza, nem ügyvéd előtt íródott.
Mára arra jutottam, hogy mégsem szeretném átadni a lakásrészemet, viszont megfenyegetett, hogy az alapján a megállapodás alapján beperel és elveszi a jogot.
Megteheti ezt? Az a megállapodás felhatalmazza erre?
Mivel járna ha tényleg beperel? Nagyon köszönöm válaszát!Tisztelettel: V. A.
Tisztelt Cím!
Az ingatlan tulajdonjogának átruházásához a leírt esetben az ügyvédi ellenjegyzésen túl a jelzálog jogosult bank hozzájárulása is szükséges.
Nem tudom, hogy milyen pert indítana ön ellen a tulajdonostárs, de ha a közös tulajdon megszüntetése iránti pert indít, akkor a jelzálog jogosultat is perbe kell vonni. A per eredményét nem tudom megmondani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963 Budapest családjog

2017.09.22.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Legyen szíves segíteni nekem válaszával, pár kérdésemre.
Kizárólagos szülöi felügyeleti jogot én kaptam (anyuka) nálam helyezték el a gyermeket, kapcsolattartásban nem egyeztünk meg, vagyis én nem mentem bele, hogy elvigye az 1éves kislányt hetente pár órára!
Szakértö vélemeny, környezettanulmány, pszichologia vizsgálat lesz.
Mik az esélyeim? Ugy gondolom, hogy a bíró odaadná az apukának pár órára, azért is kérte a vizsgálatokat (véleményem szerint).
30 perc autóval a lakóhelyünk közötti távolság.
Ha neki ítélné a kislányt hetente pár órára akkor fellebbezhetnék e? Vagy esetleg kérhetnék e másik birót?
1hónap mulva lesz a köv. tárgyalás.
Válaszát elöre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Zs.
Tisztelt Cím!
A törvény és a bírói gyakorlat szerint a különélő szülő kapcsolatot tarthat a gyermekével, a törvény célja, hogy az érzelmi kapcsolat a különélő szülővel is kialakulhasson. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 06-20-354 8963 Budapest családjog

2017.09.10.
Az lenne a kérdésem, hogy a fiam október 4.-én betölti a 18. életévét, jár e tovább a gyerektartás? Majusba megszerezte a szakmunkás bizonyítványát és most tanul, nappali tagozaton érettségizik!
T.Cím! Amíg nappali tagozaton tanul, igen jár a gyerektartás.

2017.09.06.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő lenne:
Férjemmel egy olyan telekre építkeztünk amit még a házasság kötés előtt vásárolt. A házasság kötés után közösen hitelt vettünk fel, a ház felépült (azóta már hitel mentes) de mivel a telek az ő nevén volt, így a ház is automatikusan az ő nevére került. 11 év házasság után el akarok válni, ő azt állítja övé az egész ház, semmi közöm hozzá. Érdeklődnék, hogy valóban nem jár nekem semmi? Mert én úgy gondolom a telek értéke az övé, de a rajta lévő ház fele-fele. Köszönöm válaszát : Mari
Tisztelt Cím!
Főszabály szerint minden, a házasság alatt szerzett jövedelem és abból szerzett vagyon közös tulajdon.
Külön vagyon: örökség, ajándék, házasság előtt megvolt külön tulajdon. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

2017.09.04.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Feleségem másfél hónapja elköltözött 50-50 % tulajdonban lévő lakásunkból az anyjához. Végre sikerült beszélnem vele, hogy tisztázzuk a válás részleteit. Ami megütötte a fülem: „Ha én a 3 szobás lakás egy részét kiadnám, a bevételi többlet 50 %-a jár a részére.” Bizonyára így van. Viszont kérdezném: Ha a bevétel közös, ilyen esetben, akkor a folyamatosan fizetett havi befizetett rezsi 50 %-ára is igényt tarthatok, annak ellenére, hogy nem itt él? Köszönöm válaszát: Takács Csaba
Tisztelt Cím!
Ha a tulajdonos nem használja az ingatlant, akkor a használat díját nem kell fizetnie, azaz a rezsit. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

2017.08.20.
T. Ügyvéd úr!
Szakítottunk a barátnőmmel, ő egy bérleményben lakik, ahol nekem személyes, értéket képviselő tárgyaim maradtak, amiket ő nem hajlandó visszaszolgáltatni részemre. Az elektronikai termékek tulajdonjogát papírokkal tudom bizonyítani hogy az enyémek.
Azt szeretném tudni, hogy hogyan szerezhetek érvényt ezen tárgyak visszajuttatására a jogos tulajdonoshoz,vagyis hozzám. ( feljelentés, per stb. ) Milyen megoldások lehetségesek és sikerrel járhat e a jogos követelésem? Köszönettel: M. Zs.
Tisztelt Cím!
Dolog kiadása iránti fizetési meghagyásos eljárást indíthat a kötelezett lakóhelye szerint illetéke közjegyző előtt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

2017.08.20.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő lenne önhöz, a feleségemmel megegyeztünk, hogy befejezzük közös életünket. Van egy 3 éves kislányunk. 2 éve vettünk közösen egy családi házat. Én egy éve elköltöztem otthonról és most eljutottunk oda, hogy a feleségem ki akarja fizetni a ház felét, de nem akar egyenlőre válni. Megbeszéltük hogy az ingóságot amit én vettem ott hagyom a kislány miatt. Az hogy nem akar válni (egyenlőre) ez nekem ez kicsit fura. Lehet ebben valami csel amivel kitolhat velem? Ön szerint hogyan oldjuk ezt meg? Köszönöm válaszát előre is!
Tisztelt Cím!
Nem tudom, hogy ennek mi az oka. Bontópert ettől függetlenül el lehet indítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

2017.08.09.
Kedves Ügyvéd úr!
Tanácsot szeretnék kérni: Van egy 8 éves kisfiam, akit egyedül nevelek. Az apukájával két éves korábban mentünk szét (nem voltunk házasok).
A gyermekem általában azt mondja, hogy nem szeretne menni hozzá (a rendszeres láthatást apukája betartja, gyerektartást nem fizet). Véleményem szerint fél az apukájától, aki fizikailag sose bántotta. Megtudtam, hogy az édesapa rendszeresen magára hagyja a gyermekemet azon a foci pályán, ahova napi szinten én is kiviszem (az édesapa anyukája ugyanazon a lakótelepen lakik, ahol én is a kisfiammal). Az édesapa anyukája - ahol rendszeresen tartózkodik gyermekem - alkoholista, dohányzik a lakásban akkor is, ha a gyermekem ott van. Van egy párja, aki véleményem szerint szintén alkoholista, és szintén dohányzik. Tegnap is rájuk bízta az apukája. Az apukájának a húga kivitte a foci pályára és otthagyta egy órára. Mikor ment érte, a gyermekem nem volt ott. Másfél órára eltűnt, a rendőrség is kereste, szerencsére megtaláltuk. A gyermekem kiment egy másik gyerekkel a lakótelepről. Szeretném megtudni, hogy van-e lehetőségem ezzel bírósághoz fordulni, és korlátozni az apuka jogait. Jelenleg nálam van elhelyezve a kisfiam, és közös szülői felügyeletet állapított meg a bíróság.
Tisztelt Cím!
Nem tudom, hogy megállapítják-e a kiskorú veszélyeztetését. Vagy ön esetleg arra gondol, hogy a gyámhivatalban, ellenőrözött körülmények között gyakorolhassa a különélő szülő a kapcsolattartási jogát? Ezt a bíróság állapíthatja meg. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

Oszd meg a facebook oldalam, kérlek! 

Kattints!           >>         Google Plus>>

2017.07.25.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdezni szeretném, házasságunk 2 hónapig tartott a mai nap elváltunk. Kiköltözött a lakásomból a volt férjem. Vagyonjogi szerződésünket biróság nem szüntette meg. Kérdezném, ügyvédnél ahol csinálták, ott megszüntetik? Kell-e mindegyikünk hozzá? Ha nem lesz megszüntetve milyen következménnyel jár? Köszönöm
Tisztelt Cím!
A szerződés hatályát vesztette azáltal, hogy az életközösségük, válás útján megszűnt.
A szerződést külön megszüntetni nem kell. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

2017.07.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy :
Van egy házunk amiben régen 4en éltünk. (feleségem , fiam nevelt lányom és Én)
A feleségem 2 éve elköltözött, a nevelt lányom meg már régebben. Így a fiammal maradtunk a házban.
Most a feleségem el szeretné adni. (az ő nevén van) A nevelt lányom is részesedést akarna.
A kérdésem: Hivatalosan/Jogilag kinek mennyi részesedés járna?
(Nekik van rendes fedél a fejük felett, nekünk kevésbé) és a ház eladásából tudnánk új életet kezdeni a fiammal.
Tisztelt Cím!
A 2013. évi V. tv. szerint, ha a házastárs a kizárólagos tulajdonát képező ingatlant értékesíteni szeretné, abban az esetben a nem tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van, mert a házasság révén a nem tulajdonos házastársnak is lakáshasználati joga van. Lakáshasználat szabályozását a bíróságtól kérheti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest családjog

   Új Ingatlanjog BLOG>>


2017.07.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim el fognak válni. Ha édesanyámra rá lehetne bizonyítani, hogy házasságtörést követett el, akkor kap egyáltalán valamit?
Tisztelt Cím!
A bontóperben a bíróság nem állapítja meg, egyik házastárs hibáját sem, a törvény alapján ennek nincs jelentősége. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest


2017.07.09.
Tisztelt Dr Mohos Gábor Ügyvéd Úr!
A gyermekemet 10 éve egyedül nevelő tanítónő vagyok. A 2008- ban lezajlott válásom kapcsán az édesapa a javamra nyilatkozott a gyermekelhelyezést illetően, melyet követően új családot alapított. Az utóbbi két évben úgy alakult, hogy a volt férjemmel megállapodva, kétszer is több hónapot nála tartózkodott a fiam. Nem fordultunk bírósághoz, hiszen csak egy átmeneti megoldást kerestünk a kamaszkorban lévő gyermekünk nevelését illetően.
Szeretném megkérdezni, hogy azokban az időszakokban jogosan tartotta vissza a gyerektartást, amit akkor is a gyermekemre költhettem volna? Volt joga tőlem gyerektartást kérni? Továbbá időnként úgy dönt, hogy nem fizet teljes havi gyerektartást, mert pl. 1-2 hetet nála tölt a gyermekünk a tanítási szünetekben. Ezt megteheti?
Olvastam az utólagos gyermektartás- követelésekről szóló 6 hónap utáni elévülésről, de úgy értelmeztem a kitételeket, hogy bizonyos esetekben ez akár évekre visszamenőleg is jogorvoslat alá kerülhet. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: G. Anett
Tisztelt Cím!
A tartásdíjra kötelezett akkor is köteles tartásdíjat fizetni, ha a gyerek nála van.
Akkor lehet 6 hónapnál régebbi követelést érvényesíteni, ha alapos ok miatt nem érvényesítette a követelését. 3 évnél régebbi követelést nem lehet érvényesíteni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.07.07.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy 4,5 év után párommal élettársi kapcsolatunk megszünt. Ez idő alatt a párom szülei vettek nekünk egy házat, ez a nevünkre nem került, az apuka nevén van. a 4,5 év alatt közösen lakhatóvá tettük az ingatlant és berendeztük. Most a szakítás után 500 ezer forintot akarnak nekem ide adni, meg nagyon minimális ingóságot. Hol ott közel 3 millió forintot költöttünk az ingatlanra teljes egészében. Mi élettársi viszonyban voltunk, viszont párom még papíron házas a volt feleségével és van 2 közös gyermekük. A kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben jogilag nekem mi járhat? A munkálatok és megvásárolt dolgok egy részéről van csak számla. Várom válaszát! Köszönöm! G. Anita
Tisztelt Cím!
Ha nem tudnak megállapodni, akkor pert indíthat, amiben önnek kell bizonyítania, hogy mi jár önnek. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.07.17.
Tisztelt dr. Mohos Gábor úr!
Férjemmel megromlott a kapcsolatunk. Nem váltunk el, közösen élünk az 50-50 % tulajdoni hányadban lévő családi házunkban. Kértem, hogy költözzön el, és kifizetem a fél ház árát.
Erre nem hajlandó, de kifizetni sem akar/tud, hogy én menjek el.
El kell ahhoz válni, hogy a vagyonmegosztást elindítsuk?
Azt olvastam, hogy ha nem tudunk megállapodni, akkor el kell adni az ingatlant és az értékét kell megosztanunk, és bármelyik félnek elővásárlási joga van. Ez így van?
Én mindenféleképpen szeretném megvenni a férjem részét, ez hogyan lehetséges?
Másik kérdésem: Ha a férjem szeretné ebbe a házba beköltöztetni még a szüleit is, megteheti, vagy kell az én hozzájárulásom is?Üdvözlettel: Mné T. I.
Tisztelt Cím!
Bontóperben a lakáshasználatról dönt a bíróság. A bontóeperhez csatolható vagyonjogi perben dönthet a bíróság az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetéséről.
A végső megoldás itt a kényszerárverés elrendelése lehet.
Az egyik tulajdonostárs hozzájárulása elég ahhoz, hogy harmadik személy beköltözzön az ingatlanba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.07.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy a házasságunkba én vittem egy 2 szobás lakást, saját nevemen szerepelt, amelyet a szüleimtől kaptam ajándékba. Több, mint 5 év házasság után ezt elcseréltük egy nagyobbra, különbözet fizetéssel, amit együtt fizettünk ki a feleségemmel. De az új lakásba belekerült az ő neve is tulajdonosként. Most, hogy elválunk mennyi részhez van joga? A lakás feléhez? Vagy az együtt kifizetett összeg feléhez? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Amennyiben a felesége az egész ingatlan 1/2-re be van jegyezve tulajdonosként, akkor önnek kell bizonyítania, hogy nem az egész ingatlan 1/2-nek a tulajdonosa, ha ezt nem tudja bizonyítani, akkor a feleség az egész ingatlan 1/2-re jogosult. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.06.30.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy 19 éves lányom, nappali tagozaton tanul még. Édesapjával külön élünk.18 éves koráig tartották a kapcsolatot, de azóta a lànyom nem jár hozzá, mert nem szeretne. Kb 2 hónapja nem fizet gyerektartást. Az lenne a kérdésem hogy kötelezhető még arra hogy fizessen vagy már nem? Várom válaszát Köszönettel
Tisztelt Cím!
Ha nem változtatták meg az ítéletet, vagy a bíróság nem szüntette meg a tartásdíj fizetési kötelezettséget, akkor a korábban hozott jogerős ítélet végrehajtható. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.06.28.
T. ügyvéd Úr!
Érdeklődnék 1994 házasodtunk a férjem vette meg a házat az ő nevén van. A vételár 10%-a volt neki, a többit kölcsönből közösen törlesztettük 10 év alatt. Szépen felújítottuk. A kérdésem az lenne, mi van ha válásra kerül a sor, mivel nincs a nevemen semmi, nekem mi járna belőle? Köszönöm válaszát üdv: Ágnes
Tisztelt Cím!
Kiszámolja, hogy a házasság alatt szerzett közös vagyonból mennyit fordítottak a házra és annak a felét kapja vagy megállapodás útján, vagy vagyonjogi perben követelheti a férjétől. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.06.24.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Lányomék 18 évi házasságot követően válni készülnek. 2 gyermek született, 18 és 16 évesek. Ezidáíg a férj által-már az együttélésük alatt-örökölt komfort nélküli házban éltek, melyet a házasság alatt felújítottak, értéknövelő beruházásokat hajtottak végre rajta. A lányom minden jövedelme ebbe a házasságba lett fordítva, sőt a férj újabb telket is vásárolt a meglévőhöz a saját nevére. Ki akarja semmizni lányomat és a gyerekeket, akik az anyjukkal kívánnak költözni.
A felújításokhoz 2 millió összegben én is hozzájárultam, ám ennek csak egy részét tudom bankszámlával igazolni, mivel a többi átadása készpénzben történt személyesen.
Közös vállalkozásuk is van, melyben a lányom a kültag, a vő szerint ebből sem jár semmi. A vállalkozásból kivett jövedelmet saját néven magánszemélyként kamatoztatja.
Szíveskedjen információt nyújtani, hogy a lányom milyen jogos követeléssel léphet fel, mind az ingatlan, mind a közös vállalkozás tekintetében? Köszönettel: Sz. Jné
Tisztelt Cím!
Vagyonjogi pert lehet indítani, amiben előterjesztheti a bizonyítékait a feleség. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.06.15
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsát szeretném kérni. Idén 8 éve vagyok együtt párommal és lassan eljutunk oda, hogy vége. Van egy 4 éves kislányunk aki érzelmileg nagyon érzékeny. Eddig pároméknál laktunk egy szobában panellakás 4. emelet. Szeretném ha az én szüleimnél lakhatnánk a kislánnyal, családiházban nyugott környezetben. Nem eltiltani akarom, csak szeretném hogy lányom életében fontos szerepet töltsön be az erkölcs és a család fontossága. Szeretném tudni milyen esélyeim lehetnek. Próbálom páromat is meggyőzni, had maradhasson velem a kislány. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
A bíróság fogja eldönteni a szülői felügyeleti jog és a gyermek elhelyezés kérdését, amennyiben ilyen kérelmet előterjesztenek a közös lakóhely szerint illetékes helyi bíróság előtt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest
2017.06.16.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A fiam saját tulajdonú lakásába házasságkötésük után odaköltözött a felesége. Kb.1 év múlva a lakást értékesítették és egy nagyobb lakást vásároltak a vételárból és banki hitelből. A feleség egyetlen fillérrel nem járult hozzá a lakásvásárláshoz és a hiteltörlesztéshez. 3 gyermekük született, most a feleség meg akarja szüntetni az életközösséget, de úgy, hogy a fiam költözzön el, a hitelt és a rezsit fizesse tovább, ő pedig a gyerekekkel a lakásban marad. Beköltözésükkor a fiam az ingatlan 1/3 részét a feleségére íratta szeretetből és mert jóhiszemű. A menyem szerint a fiamnak semmi nem jár a lakásból, megbeszélni, megegyezni nem lehet vele. Kérdésem, lehetséges-e ez, törvényileg mi jár a fiamnak és mi a menyemnek. Tisztelettel várom válaszát: P. Pné
Tisztelt Cím!
A lakáshasználatról a bíróság dönt. Mindkét házastársnak van lakáshasználati joga.
A tulajdonjog kérdése a lakáshasználattól független, ott a tulajdoni lapon feltüntetett tulajdoni arányok az irányadók. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest vagyonmegosztas400.jpg

2017.06.11.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy családjogi ügyben érdeklődnék. Meddig kell fizetni a gyerektartást? Ha a gyermek 17 éves (6 hónap múlva lesz 18). Elvégezte az iskolát, nem szeretne nappalitagozaton tovább tanulni. Munkába állt, önálló keresettel rendelkezik, összeköltözött a barátjával. Köteles - e az apuka még 6 hónapig a gyermek 18 éves koráig fizetni a gyerektartást? Segítségét előre is köszönöm. Judit
Tisztelt Hölgyem! Igen köteles, 18 éves korig kötelező a tartásdíj fizetés.
2017.05.26.
Tisztel Ügyvédi úr!
Azért fordultam önökhöz jogi tanácsért, mert a kislányom apukája a bíróságra kérvényt nyújtott be a kapcsolattartás megváltoztatása miatt. Az ő kérését én megváltoztathatom, illetve kérvényezhetem a bírősági tárgyaláson? Válaszukat elöre is köszönöm Tisztelettel K. A.
Tisztelt Cím!
Az ellen kérelmét a tárgyaláson előterjesztheti. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest
2017.05.25.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Az lenne a kérdésem, hogy haszonélvezeti jog lakásra jár-e, ha az ingatlan a házassági életközösség ideje alatt, különvagyonként szerepel. Ha nem jár, kérem jelölje meg nekem azt a jogszabályt, amely ezt alátámasztja. Bírósági eljáráshoz kellene. A szóban forgó ingatlan örökség cseréjéből származik. Szerintem családi vagyonnak minősül, melyet csak családtag örökölhet és a házastárs nem családtag (csjt.) Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Cím!
A 2014. március 15. után megnyílt hagyatékokra a 2013. évi V. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni, amely szerint a túlélő házastárs egy gyermekrésznyit örököl. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest

2017.05.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elváltunk, de az 1/2-1/2 tulajdonú házból nem jelentkeztem ki, az az állandó lakcímem. A volt férjem nem hajlandó beengedni a házba. Feljelenthetem a rendőrségen? Köszönöm előre is. Tisztelettel A. T.
Tisztelt Cím!
A bíróság rendezte a lakáshasználati jogot, az ítéletnek megfelelően használhatják az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest
2017.05.31.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
1985-ben mentem férjhez. Ekkor a férjem által örökölt önkormányzati lakásba költöztünk ami 36m2 volt. Rá két évre ugyanabba a házba 49m2-re cseréltük. Sajnos nem két névre irattuk hanem a férjem a főbérlő én pedig családtagként vagyok bejelentve ideiglenesen. Most viszont megromlott a viszony közöttünk. Az utobbi időben azzal fenyegetett, hogy elválik és kitesz a lakásból, mert ez az ő öröksége. Kérdésem joga van-e hozzá? Azt el kell mondanom, hogy 2 lakás is van a nevemen. A pesti lakásban a 88 éves édesanyám lakik, ez a lakás a házasság elött is megvolt. A másikban a fiam él, ezt a nagynénikém öröksgéből vettük. Arra hivatkozik hogy az a lakás amiben élünk az ő öröksége, és hogy nekem van két lakásom. Igaza van? Neki van egy vidéki városban egy családiház, amely az övé és a testvéré. Az anyósom a haszonlvező. Havonta 10-12 napot elmegy az anyósomhoz, azért megy hogy közben a nőjével legyen. Amióta tudom kénytelen vagyok a megaláztatásokat elviselni. Sajnos beteg vagyok cukorbeteg, és az egyik szememre vak vagyok, és a másik szememmel is alig látok. Sajnos ki vagyok szolgáltatva neki és ezzel csúnyán vissza él. A kérdésem, ha válásra kerül a sor jár-e nekem asszonytartás? A harmadik kérdésem, hogy családon belüli erőszaknak számít a mentális bántalmazás amit tesz velem? Mivel ilyen beteg vagyok nem tudnék máshol új életet kezdeni. Itt van az orvos a közelben akihez járok rendszeressen. Én ebben a lakásban tudok csak tájékozódni, hiszen 32 éve élek itt. Arra lennék kiváncsi ennek az ismeretében, hogy döntene a bíróság válás esetén? Van egy autóm is amit szintén a nagynénikém vett és az én nevemen van. Ezt kinek ítélnék? Köszönettel : K.K.
Tisztelt Cím!
A külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét.
Ha van a házastársnak állandó jövedelme, akkor nem állapítanak meg házastársi tartást, meg egyébként sem.
A mentális bántalmazás fogalmát nem ismeri a magyar jog, amit írt, annak nincs jogi következménye.
2017.05.14.
Tisztelt Ügyvèd Úr!
Édesanyánk súlyos alkoholista. Kórházba került mályzsugorral. Nincs tudatánál. Rengeteg adósságot halmozott fel, köztük TB tartozás.
Van a tulajdonában egy kis értékű családi ház, amit szeretnénk eladni, az adósságok és az utógondozás fedezésére.
Az ápolását nem tudjuk önállóan megoldani.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeink vannak?
Köszönettel. G.J.
Tisztelt Cím!
Ha gondnokság alatt van a tulajdonos, akkor ő intézkedhet helyette. Egyébként nem tudják eladni.

2017.05.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lenti problémával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. A barátnőmmel 5 év együttélés után szakítani akartam. Amit ő nem fogadott el. A következő dolgokkal zsarol:
A magánéletem részleteit, megosztja a munkahelyemmel és a családommal.
Emellett követelt tőlem havi "tartásdíjat", mit meggondolatlanul fizettem is egy ideig (ezt nem is szeretném visszakapni, a kapcsolatunk elején ő sokkal többet költött kettőnkre, mint amennyit én most megengedhetek)
A hölgy teljesen hajthatatlan, már másfél éve élünk együtt lényegében egy minden tekintetben katasztrófális helyzetben. Beszélni nem lehet vele normálisan. Csak fizikai erőszakkal tudnám kirakni a lakásból.
Jogilag mit lehet ilyen esetben tenni? Milyen irányba kellene indulnom? Köszönöm segítségét
         Tisztelt Cím! Ha csak élettársak, nem házastársak és nincs közös gyerekük, akkor az élettársnak nincs lakáshasználati joga.
A kényszer kijelentésnél a okmányiroda kéri a kijelentő személy hozzájárulását.
Bíróság előtt lehet kérni a kizárólagos lakáshasználat elrendelését, ha ön az ingatlan kizárólagos tulajdonosa. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.05.11.
Tisztelt Ügyvéd úr!
20 éve vagyunk együtt a párommal, 13 éve házasságban.
Építettünk egy házat amire hitelt vettünk fel, 2012-ben édesapám kifizette a maradék hitelt 5 MFt-ot. A kapcsolatunk megromlott válni fogunk.
Kérdésem, az 5 MFt nekem jár vagy közös vagyonnak kell tekintetni?
Másik kérdés. Férjem kamionsofőr minimálbérrel van bejelentve, de közel 500e ft a fizetése, én 85e ft-ot keresek.
Mennyi gyerektartást kell kb fizetnie, az összes jövedelme bankszámlára érkezik munkabér címen. Válaszát nagyon köszönöm
Tisztelt Cím!
A vagyonjogi kérdés tekintetében önnek kell bizonyítania, hogy ez ajándék volt és csak ön kapta.
A tartásdíj megállapításánál önnek kell bizonyítania, hogy ez az összeg a férje jövedelme. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

valas_vagyonmegosztas.jpg

2017.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem röviden: kell-e rokontartást fizetnem a 24 és fél éves egyetemista fiam után az édesanyjának, Számít-e, hogy a rokontartásban részesülő (rokontartás a fizetésből letiltott fix összeg) gyermek bejelentett 8 órás munkát végez az egyetem mellett. A bírósági határozat nem jelölt meg konkrét időpontot a rokontartás megszüntetésével kapcsolatban . A „bolognai rendszerű” oktatásban hány éves korig kell tartani a gyermeket az elvált szülőnek.. Kérhetem-e a bíróságtól a rokontartás fizetésének a megszüntetését? Üdvözlettel:  Sz.B L .Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Bíróságtól kérheti a tartásdíj megszüntetését

Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.03.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tisztelettel kérném válaszát a problémámra. 15 évvel ezelőtt, 18 év házasság után férjemmel különváltunk. Egyikünk sem kezdeményezte eddig a válást, de én ezt el szeretném indítani. Egy felnőtt fiúgyerekünk van, aki már 32 éves. A 15 év különélés hosszú idő, ez segít, esetleg a válási eljárás során? Hol és milyen hivatalban kell a válást elindítani, kezdeményezni, ügyvédi segítségre szorulok-e. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát Tisztelettel K. Lné

Tisztelt Cím! Az alperes lakóhelye szerint illetékes bíróság előtt kell kereseti kérelmet előterjesztenie, vagy az utolsó közös lakóhely szerint illetékes bíróság előtt. Ügyvéd nélkül is intézhető. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.03.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jogilag lehet-e kérelmezni a bíróságtól a tartásdíj, mérséklését, ha az anyuka olyan szinten ellenem nevelte a gyermeket, hogy több mint másfél éve már nem akart és nem tudtam találkozni vele. A tartásdíj, egy gyerekre szól és 35.000 Ft.  Megtisztelő válaszát előre is megköszönve    K. K.

Tisztelt Cím! Nem lehet, mert a két dolog nem függ össze. Kapcsolattartási ügyben, kérheti a gyámhivatal segítségét. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.28.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal  a  kérdéssel  fordulok  Önökhöz, milyen  módon  lehet  kérni  a  bíróságtól  válóperes  eljárás  nélkül  a  gyermekekre  tartásdíjat. Férjem  tavaly  nyugdíjba  ment.  3  gyereket  nevelünk. 1  fiú  most  érettségizik  a  2  lány  15  éves.  Amióta  nyugdíjas  teljesen  megváltozott  pénzt  nem ad  haza.  Válni  nem  akar. Várom  megtisztelő  válaszát. Gné  Zs. K.

Tisztelt Cím! A gyermek vagy a tartásdíjra kötelezett lakhelye szerint illetékes helyi bíróság előtt lehet tartásdíj megállapítása iránti pert indítani. A bíróság panasz irodájában segítenek megírni a kereseti kérelmet. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

20017.02.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 hónapja született meg Kisfiam, akit egyedül nevelek. A gyerek apja Angliában él, és 7 hónapos terhes voltam mikor elhagyott és azt mondta, hogy a gyermeke sem érdekli. Nem is jött haza, hogy a nevére vegye, és ezt továbbra sem szándékozik megtenni. Havi 20 ezer forintot küld, amivel el kell számolnom, hogy mit veszek a gyereknek. A kérdésem az lenne, hogy kötelezhetem-e, hogy a nevére vegye a gyerekét és indíthatok-e ellene gyerektartást. Folyton azzal fenyeget, hogy még azt sem fogja küldeni. Előre is köszönöm a segítségüket. Tisztelettel: Ibolya

Tisztelt Cím! Apaság megállapítása iránt lehet pert indítani itt Magyarországon, a  magyar gyámhivatal engedélyével. Az apaság megállapítását követően lehet tartásdíj fizetésére kötelezni bíróság által az apát. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.27.

Kedves Ügyvéd úr!
Az lenne a problémám, hogy a kezdetektől egyedül nevelem, másfél éves fiamat. Az apuka nevén van, aki kétszer látta, akkor is én vittem el hozzá. Hat hetes volt mikor utoljára nála jártunk. Fél éves koráig kaptam gyerektartást. Szeretném most már hivatalosan is kérvényezni a gyermek kizárólagos felügyeleti jogát. Az apuka a fiam születése óta kéreget pénzt a gyermek egészségi állapotára hivatkozva. A jelenlegi barátnője nemrég felkeresett, hogy vigyázzak a fiamra, mert el akarja vetetni tőlem. Viszont szeretném, ha a gyermek nem lenne kitéve hazudozásnak, csalásnak, agressziónak az apja részéről. Félek beadni a kérvényt,  mert attól tartok, hogy a láthatást köteleznék a részére, de nem szeretném, hogy sérüljön a fiam. Lehet e valamit tenni, hogy ne kelljen kényszerből oda vinni hozzá a fiam? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: P. I.

Tisztelt Cím! A bírói gyakorlat szerint a különélő szülőnek joga van érzelmi kapcsolatot kialakítani a gyermekével. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.24.

Tisztelt ügyvéd úr. A kérdésem az lenne, hogy az ex férjemmel közös ingatlant,  eladni szeretném. A probléma az, hogy amit adott kulcsot az nem nyitja. Ha én lakatossal nyittatnám ki az ajtót, jogos lenne e.  Az ingatlan  ½  része, engem illet, tulajdoni lapon. Ő külföldön tartózkodik. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Ha a bíróság a férje kizárólagos lakás használatát rendelte el, akkor a férje engedélye nélkül nem mehet be az ingatlanba. Mindenképpen kérje a férje engedélyét az ingatlanba történő belépéshez. ( Az adásvételi szerződést is alá kell majd írni, neki vagy hivatalos meghatalmazottjának) Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.18.

Tisztelt Mohos Gábor Ügyvéd Úr!
Volt férjem évekre visszamenőlegesen jelentős összegű tartásdíj elmaradást halmozott fel, képtelen vagyok megértetni vele, hogy etikátlan és törvénytelen módon jár el. Nem kívánom elmérgesíteni a viszonyunkat, reménykedem abban, hogy akár egy ügyvédi felszólításra, vagy tájékoztatás után változtat a hozzáállásán. Reális, betartható megoldást keresek. Segítségét kérem és előre is nagyon köszönöm! M. R.

Tisztelt Cím! Ha van ítélet a tartásdíjról, akkor az alapján végrehajtást kezdeményezhet a tartásdíjra kötelezett ellen. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434  

2017.02.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A feleségemmel vettünk egy házat. Én nem voltam otthon ezért ő ment el aláírni a szerződést. Így a földhivatalnál is csak az ő neve szerepel. Hivatalosan az ő haza, vagy közös? Házasok vagyunk, úgy vettük.
Köszönettel,

Tisztelt Cím! Ha közös vagyonból vették, akkor közös szerzeménynek minősül. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy van egy öröklakásom, aminek az 1/2-1/2 részét még gyerekkoromban a szüleim ajándékozták nekem és öcsémnek. Mikor már házasságban éltem az öcsémtől megvettem az ő 1/2-ed részét, amit az eladott nyaraló feléből fizettem ki, ami szinten ajándékozás címén kaptunk a szüleinktől 1/2-1/2 tulajdoni hányadban. Azt szeretném kérdezni, hogy a feleségem, akitől szeretnék mihamarabb elválni, lehet-e neki bármilyen követelése a lakással kapcsolatban.  Feleségem szerint 15 évi együttélés után ez már közös vagyonnak minősül. Tisztelettel: G. A.

Tisztelt Cím! A külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

2017.02.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!    

Olyan kérdésem lenne önökhöz, hogy elváltam és ügyvéd előtt csináltunk egy házassági vagyoni megosztást, amiben, nem az van leírva, amit akartam. Gyorsan aláíratta velem aztán kész. Lakáshasználati jog ellenértékéről volt szó, hogy addig jár, amíg a nemzeti eszközkezelő át nem veszi a lakást. Az okiratban meg az szerepel, hogy a jelen okirat aláírásával lemondok a ellenértékről. Ilyenkor mi a teendő? Tisztelettel K. B.

Tisztelt Cím! Aláírta az okiratot, ezért vagy egy másik okiratot írnak vagy megtámadja a szerződést bíróság előtt. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. családjog 1-239 5434 

 

2017.02.06.

Tisztelt Ügyvéd Úr!     

Tanácsát szeretném kérni. A lányom és a vejem, vidéken éltek, a 11 éves unokámmal. A lányom  fél éve elköltözött, tőlük 30 km re lévő városba.  Egy bérelt lakásba él együtt, a munkatársnőjével, mert egymásba szerettek. A vejem és az unokám jól megvannak az otthonukba, hiszen ott jár iskolába, ott vannak a barátai. A  házon, közel 1 millió Ft hitel van, amit a vejem teljesen átvállalt. A lányom most azzal ostromolja, hogy adja el a házat, ami 50-50%  tulajdonuk. Az a terve, hogy az unokámat magához vegye, de a gyerek hallani sem akar az egészről. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy a vejem mondhat-e nemet a ház eladására, mivel nála van a gyerek? És van-e a gyereknek döntési joga, hogy kivel szeretne élni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel F. Éva.  

Tisztelt Cím! Igen, a lakás eladásáról a bíróság dönthet, az egyik tulajdonos kérésére%

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 62
Tegnapi: 212
Heti: 817
Havi: 7 272
Össz.: 1 360 860
Oldal: ONLINE jogász válaszol, jogász online, ügyvéd Bp.
Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog, Bontóper, Cégjog, budapesti ÜGYVÉD - © 2008 - 2018 - jogimegoldasok.hupont.hu