Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog, Bontóper, Cégjog, budapesti ÜGYVÉD

Bontóper, ingatlan adásvételi jogi tanácsadás, családjog, ingatlanjog, öröklésjog, cégjog, kártérítési jog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

     Adásvételi szerződés AKCIÓ!        

 27 MFt fölött 0,3 %, 27 M ingatlanérték alatt, FIX 

     ügyvédi munkadíj, 80.000.- Ft      

   Időpont egyeztetés: 9-17 óráig 06-20-354 8963  

ITT is foglalhat időpontot>>

  INGATLAN SZERZŐDÉS ADATAI>>

dr_mohos_gabor_ugyved_lehelhaz.jpg

  Online Jogász Válaszol! 

 Jogi kérdéseit itt felteheti:

 jogaszvalaszol@mohos-ugyved.hu 

-Jogász válaszol  emailban. Kérdésén kívül, irányítószámát és a jogterületet is adja meg!

Ezen az oldalon lentebb olvashat családjogi kérdéseket név és irányítószám nélkül és a jogász rövid válaszát.

INGATLANJOGI   KÉRDÉSEK-VÁLASZOK>> 

ÖRÖKLÉSJOGI kérdéseket, válaszokat itt olvassa>>

Ingatlan adásvétel utáni Adó/Illeték kérdések-válaszok>>

Hitel, adóstárs, kezes kérdések, válaszok>>

 A nem mindenre kiterjedő kérdésfeltevés és az online rövid jogi információ, nem adhat Önnek megoldást egy bonyolultabb ügyben, ezért célszerű személyes ügyvédi tanácsadásra bejelentkeznie, különösen, ha sürgős az ügye, vagy veszteség fenyegeti.  A személyes jogi tanácsadás díja, 10.000.-Ft/minden megkezdett óra, Budapesten.

Díjköteles jogi tanácsadásra itt foglalhat időpontot: időpontkérés>> Önnek megfelelő két időpont megadásával, vagy egyeztessünk ügyfélfogadási  időpontot 06-20-354 8963

    Házassági vagyonjogi szerződés  

     MOST!             

    Ügyvédi munkadíj: 30.000.- Ft     

 Családjogi kérdések-válaszok:

JOGI TANÁCSADÁS

Családjog

Családjog ONLINE KÉRDÉSEK - ÜGYVÉD VÁLSZASZOK: 

2018.10.05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem van, hogy 1/2-1/2 arányban van a tulajdonunkban a volt élettársammal egy családi ház amire hitelt vettünk fel! Én már 2015 óta nem lakom az ingatlanban de a volt párom igen, a közös gyermekeinkkel és az új párjával! Sajnos a hitelt nem fizette sem a rezsi számlákat, amik az én nevemen vannak! Így most az én fizetésemből is tiltanak meg az övéből is. Eléggé eldurvult a helyzet közöttünk és a gyermekek és az ingatlan közelébe sem enged! Nekem van e ugyanúgy jogom bemenni az ingatlanba esetleg beleköltözni vagy barmit is csinálni a házban?Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím! Nincs joga használni, ha önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az ingatlant.

2018.09.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal élettársi kapcsolatban élünk és van két közös gyerekünk (2 és 5 évesek). Kertes, családi házban élünk, ami a párom tulajdona. Páromnál tavaly nyáron skizofréniát diagnosztizáltak. Nem hajlandó gyógyszert szedni. Ez év márciusától a betegsége olyan szakaszba ért, hogy lehetetlen mellette élni. Állandóan kidobált minket a házból, egész nyáron költözködtünk. Arra lennék kíváncsi, hogy ha pert indítanék ellene,kapnék-e hivatalos papírt arról,hogy nem tehet ki minket a házból,illetve van e remény arra, hogy a jog eltávolítaná tőlünk? Válaszát nagyon köszönöm!

Tisztelt Cím!

A lakáshasználatról -kérelemre- a bíróság dönt.

 

2018.09.18.

A páromnak van egy lakása, együtt élünk. Hitelt vettünk fel ő az adós én az adóstárs. Ha feleségül vesz az ingatlan fele az enyém, vagy az az ő tulajdonában marad és ajándékozás keretén belül illetékmentesen a felét nekem adhatja? Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

A külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét. Házasok illetékmentesen ajándékozhatnak egymásnak, a hitelnyújtó bank engedélyével.

 

2018.08.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérdésben szeretnék tájékoztatást kapni Öntől.

5 éve elváltam a gyermekeim apjától, a közös vagyon elosztásra került. 4 éve sikerült egy lakást vennem, ahova 2 gyermekemmel költöztem. Az ingatlan 1/1 részben az én nevemen van, valamint lakáskölcsön is terheli. 2 éve új párkapcsolatban élek (6 hónapja velünk él a párom), és felmerült a házasság kettőnk között. Közösen fizetjük a lakással és egyébbel kapcsolatos kiadásokat, egyedül a lakáshitel fizetése történik a munkáltatóm által nyújtott cafeteria keretein belül. A kérdésem az lenne, hogy az ingatlan tulajdonjoga a házasság esetén, hogy változik meg? Milyen jogai és követelése lehet a páromnak egy esetleges válás, vagy az én halálom esetén a gyermekeimmel szemben? Segítő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: K. M.

Tisztelt Cím

A külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét válás esetén. Halál esetén a házastárs özvegyi jogot kap, azaz a közösen lakott ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti jogot és egy gyerekrésznyi tulajdonjogot. öröklésjog>>

2018.08.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ezúton szeretném jogi véleményét kérni abban,hogy amennyiben kislányom felett a szülői felügyeleti jogot bírósági végzés alapján teljes körűen én látom el és 1 hétre külföldre utazunk nyaralni,az apa erről történő tájékoztatása mellett (a helyről, szállásról, járatszámokról) szükséges-e írásbeli hozzájárulását kérnem?Válaszát köszönöm.Üdvözlettel:R. O.

Tisztelt Cím! Igen szükséges, az apa engedélye.

 

2018.08.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A feleségemmel új házat építünk a közeljövőben. Jelenleg az én lakásomban lakunk. Az új ház megépíttetéséhez hitel is szükséges, emellett kapunk támogatást a nagyszüleimtől. Én jóval nagyobb összeggel tudok beszállni a költségekbe, mint a feleségem, ennek ellenére azt szeretném, hogy 50-50% legyen az ingatlan tulajdonjoga. A támogatást a nagyszülők egy közjegyző előtt aláírt papíron akarják rögzíteni, tehát, hogy az egyösszegű támogatást ők ajándékozták nekem. A kérdésem az, hogy ha az új házat a megvásárlásakor 50-50%-ban írjuk a feleségem és az én nevemre, akkor ezeket az arányokat befolyásolja-e az, ha a hiteltörlesztés nagyrészt az én tulajdonomban álló ingatlanból jönEgy esetleges válás esetén milyen arányban kell osztoznunk? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!Üdvözlettel:T.D.
Tisztelt Cím!

Nem befolyásolja, a tulajdoni lap adatai az irányadók.

 

2018.08.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!

5 éve elváltam. A válóperes papíron megegyeztünk, hogy én és a két közös gyermekünk használjuk a fele-fele arányban megvásárolt ingatlant, és én törlesztem a hitelt. Össze szeretnénk költözni a jelenlegi párommal, és szeretném ideiglenesen ide bejelenteni. De a volt férjem az 50 % tulajdonrészével vagdalózik, és nem egyezik bele. Szeretném megtudni, hogy a páromat be tudom-e jelenteni ideiglenesen az ő beleegyezése nélkül? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel J. Évi

Tisztelt Cím!

Igen, az egyik tulajdonostárs engedélyével bejelentkezhet valaki.

 

2018.08.11.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyat kérdeznék, h egy éve éltünk együtt, ideglenesen vagyok bejelentve. Sajnos olyan dolgokat tett mint pl. megütötte a négy éves kislányom, aki nem az övé, tehát nem akarok tovább vele élni, így most ki akar dobni a lakásábólMennyi idő alatt teheti meg?

Tisztelt Cím!

Szívességi lakáshasználó lakhatását 30 napra lehet rendes felmondással felmondani. Lakáshasználati joga olyan élettársnak van, akiknek közös kiskorú gyereke van.

 

2018.08.09.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni, hogy élettársi kapcsolatban (9 év 2 közös gyerek) ha a párom nevén szerepel az ingatlan, de a gyerekeket én nevelem és látom el, lehet e kizárólagos lakás használati jogom? Ő mással van együtt nem vesz részt az életünkben, de minden nap ide jön, itt van egy órát és elmegy. Este mikor a gyerekek fekszenek, vagyis nem hozzájuk jön. Kérhetek e támogatást mint egyedülálló, ha apuka nem együtt működő és nem ír alá papírt arról hogy külön vagyunk?  Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Cím! A bíróság kérelemre dönt a lakáshasználatról, a tartásdíjról és a szülői felügyeleti jogról. Családjog>>

 

2018.07.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne: Férjem előző házasságából egy gyermeke született aki velünk él 3 éves kora óta. Most 10 éves. A bíróság először az anyának ítélte, de a gyermek a férjemnél akart lenni. Így közös felügyelet lett papíron is. Viszont az anya se gyerektartást nem fizetett soha és rendszeresen nem látogatja a gyereket. Ezért közös megegyezésből le akar mondani az anya a gyermekről. Én pedig szeretném nevelni hivatalosan a férjemmel. Mi a teendő ilyenkor? Létezik teljes lemondás amit a szülő anya kérhet? Köszönöm Tisztelettel G. Jné

Tisztelt Cím! A gyámhivatal fog erről tájékoztatást adni.

 

2018.07.27.

Tisztelt ügyvéd úr!
Van egy közös családi házunk amiben életvitel szerűen élünk!
De én most szeretnék üzleti céllal egy ingatlant vásárolni pl.: bérbe adás céljára. Nem közös pénzből hanem saját erőből! Mi módon tudom ezt úgy megvenni, hogy egy esetleges válás esetén a feleségem semmilyen módon ne részesüljön ebből az új ingatlanból! A régivel természetesen megegyeznénk. Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím! Vagyonjogi szerződést kell kötniük. Másrészt közös vagyonból nem tud külön vagyont vásárolni.

 

2018.07.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A 15 éves fiam nevére vettünk egy autót, ami motor hibás lett, így bontó részére szeretném eladni.  Ilyenkor is kell a gyámügy engedélye, hogy eladhassam? Köszönöm.

Tisztelt Cím!. Igen, a kiskorú tulajdonát gyámügyi engedéllyel lehet eladni.

 

2018.07.16.

Kedves Ügyvéd úr!

Már több éve megromlott a kapcsolatunk a férjemmel. Közös házunk van, hogyan tudom kirakni a házból? Válni is akarok mindenképp. De addig sem akarok vele élni. Van egy gyerek 6 éves lesz. Válás mennyi idő? Választ előre is köszönöm.

Tisztelt Cím! A házastársaknak lakáshasználati joga van a törvény alapján. Abban az esetben ha az egyik házastárs kizárja a másik házastársat a közösen használt ingatlanból, akkor a kizárt házastárs lakáshasználati jog ellenérték megállapítását kérheti a bíróságtól. A válóper ideje minimum két tárgyalás, ha megegyezéses válást indítanak. Ön akkor maradhat a gyerekkel egyedül a házban, ha kizárólagos lakáshasználatról dönt a bíróság. Családjog>>

 

2018.07.11.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom fia 23 éves, 10 éve fizetünk tartásdíjat utána. A gazdasági főiskolán most kapott egy bizonyítványt turisztikai szakértő képesítéssel. Még van 2 év mesterképzése. Már dolgozott gyakorlaton egy hajón. Kell még fizetni a gyerektartást? Köszönöm: Sz. A.

Tisztelt Cím!

Igen még kell fizetni. A bíróságon lehet kérni a tartásdíj megszüntetését. CSALÁDJOG>> 

 

2018.06.19.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2016. decemberben volt a válóperem volt feleségemtől, akivel ügyvéd előtti nyilatkozatunk volt, hogy 2006.óta nem éltünk közös háztartásban. Két közös gyermekünk van, a fiatalabb még kiskorú. Mivel 5 éves kora óta az én háztartásomban él -jelenleg 17 éves -a bíróság a kizárólagos felügyeleti jogot nekem ítélte. Nagyobbik lányom is nálunk él.Gyerektartásra akkor nem tartottam igényt. Volt feleségem házastársi tartásdíj megfizetését kérte-havi 15000Ft összegben -amibe akkor belementem, ez egyességen alapuló bírói döntésben le lett írva. 2018. május 28-án kereset levelet nyújtottam be fél évre visszamenőleges gyermektartásdíj megfizetése, illetve házastársi tartásdíj megfizetésének törlése iránt. Többek között hivatkoztam élettársamnál kialakult szklerózis multiplexre, ami 2017 nyarán igazolódott. Mennyi az esélye, hogy megítélik a keresetben leírtakat? Úgy tudom 2 éven belül kérhető a bírósági egyezség megváltoztatása, illetve mi az a körülmény amire lehet ebben az esetben hivatkozni? Ez esetben élettársamnak betegsége elfogadható körülmény?  Viszont ha szlovákul van az orvosi igazolás, azt le kell fordíttatni? Köszönöm! N. Zs.

Tisztelt Cím!

Ha 2 éven belül kéri az ítélet módosítását, akkor önnek kell bizonyítania, hogy az ítélet alapjául szolgálókörülményekben előre nem látott, jelentős mértékű változás állt be.A bizonyítékot le kell fordíttatni, a bíróság mérlegeli a körülményeket.

2018.06.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Meg szeretném kérdezni, hogy itt Magyarországon is van olyan hogy a bíróság megítéli,  hogy a nagyszülő láthassa az unokáját? Tavaly december óta nem láttam és nem engedik. Azt írta a menyem, hogy ha majd ők akarnak valamit akkor majd ők keresnek. Kérném a tanácsát mit csináljak? Köszönöm
Tisztelt Cím!

A gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal jogosult erről dönteni.

2018.06.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemnek 3 kiskorú gyermeke van az elvált férjétől. 10 éve belement egy olyan dologba, hogy volt férje lemondott egyközös 4 milliót érő ingatlan feléről, (ennyiért lett eladva) cserébe nem fizet gyermektartási díjat. Kérdés, hogy később lehet e gyerektartást kérni tőle, valamint, ha azt állítja 50 ezer forint rokkant nyugdíj a jövedelme, ebből tud gyerektartást fizetni? Vagy az állam fizet e helyette?

Tisztelt Cím!

Igen, a bíróság megállapít ilyen esetben is tartásdíjat. ( Az állam csak megelőlegezi a tartásdíjat hat hónapig, de csak jogerős bírósági határozat birtokában.)

2018.06.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő lenne:

Válásunk után, közös felügyeleti joggal a volt feleségemnél maradt a 10 éves fiunk.

Édesanyámmal és öcsémmel nem tartjuk a kapcsolatot, akik a fiamat az én tudtom nélkül elviszik a volt feleségemtől. Tisztában vagyok azzal, hogy a nagyszülőnek jár az unokához való láthatási joga, de nem úgy, hogy tőlem nem kérik el a fiamat és az öcsém szó nélkül, csak a volt feleségem beleegyezésével viszi el.

Hogyan tudnám azon apai jogaimat érvényesíteni, hogy kérjék az én engedélyemet is.

Kérem szíves válaszát, hogy egy ügyvédi felszólítás édesanyámnak és öcsémnek ebben az esetben megírható-e?

Tisztelt Cím!

A kapcsolattartással kapcsolatos ügyekben a gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatal jogosult eljárni.

2018.05.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A kérdésem, hogy van egy ingatlanom, amit házasság kötés után is sajátomnak akarok megtartani. A vagyon jogi szerződés a páromnak nem tetszik. Létezik bármi amivel betudom biztosítani a házat, hogy ne legyen semmi képen közös vagyon? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!

A Ptk. alapján a külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét. A ház is. Családjog>>

2018.05.14.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Segítséget kérek 2 kiskorúval állandóra be vagyunk jelentve a férjem szülei lakásába és ki akarnak rakni innen. "Váljunk el a férjemmel" mondják. Meg tehetik ezt vele? A két kiskorú gyerekemmel mik a jogaim, nincs hova menünkSegítségét köszönöm.

Tisztelt Cím!

A házastársaknak lakáshasználati joga van, a bíróság dönthet a lakáshasználati jogról. Családjog>>

 2018.05.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a férjemnek 800 ezer forintnyi fizetése van.

Ebből kb. mennyi a reális összeg, amit két gyermek után meg szokott ítélni a bíróság? Én munkanélküli vagyok. Köszönettel: N. H.

Tisztelt Cím!

A 2013. évi V. tv. szerint a tartásdíjra kötelezett előző 12 havi átlagjövedelmének 15-25%-ban meghatározott határozott összegű tartásdíj gyermekenként és havonta. A tartásdíj mértéke a tartásdíjra kötelezett jövedelmének 50%-át nem haladhatja meg. Családjog>>

 2018.05.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy kislányommal a nyáron szeretnénk Franciaországba utazni repülővel pár hétre és, hogy kell e valamilyen nyilatkozat az apától? Külön élünk nem vagyunk házasok se csak a kislány az apja nevén van, bírósági úton nálam van elhelyezve a gyerek. 

Tisztelt Cím!

Igen, szükséges az apa engedélye. Családjog>>

 2018.04.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt férjemmel elválás után talán újra kezdenénk, de olyan kérése van felém, hogy a fele házamat írassam rá.

Mivel ez az ingatlan sajátom 1/1 arányban, 3 gyermekre CSOK-ot kaptam.

Erre van e lehetőség (az ingatlan 2018.02.16 óta van a nevemen.)

Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel :Bné L. Á.

Tisztelt Cím!

CSOK-os ingatlan 10 évig nem eladható, elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, ezért csak a bank hozzájárulásával lehetséges. (Ha lesz rá engedélye, ajándékozási szerződést köthet. Házasságkötés után az ajándékozás illetékmentes, 6600.-Ft földhivatali eljárási díj és ügyvédi munkadíj költsége lesz)

 2018.04.23.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét szeretném kérni! A férjemmel úgy döntöttünk, hogy elválunk viszont van gyerek is. Kislányunk 1 éves és nincs megkeresztelve. Azt szeretném kérdezni, hogy válás után az apa beleszólhat-e abba hogy ki keresztelje  meg a gyermekünket?Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Igen, az apa beleszólhat, mert a gyermek sorsát érintő kérdésekben a különélő szülő jogai nem szűnnek meg. Családjog>>

2018.04.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni, hogy az ismerősöm felesége januárban beadta a valópert. Külön is költöztek már három hónapja. Ez idő alatt megismerkedett egy hölggyel, felvállalhatja e a nyilvánosságot? Vagy még nem míg el nem válnak? Vagy felróható neki ez tárgyaláskor? Köszönöm szépen a választ! Üdv. M.Gy.

Tisztelt Cím! Magyarországon a hatályos törvények szerint a bíróság az ön által említett körülményt nem vizsgálja. családjog

2018.04.03.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Most fogunk válni és a feleségem azt szeretné, hogy írassam át a 2 kiskorú (15 és 13 éves)  gyerekekre a házrészem és mondjak le a haszon élvezeti jogról cserébe nem kér tartás díjat. Az lenne a kérdésem, ha bele egyezek a feltételébe akkor bármikor kitehet a házból? Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím Ezt ne tegye, mert a törvény és a bírósági gyakorlat alapján kérhet tartásdíjat a felesége. Ha bíróság nem állapít meg, lakáshasználati jogot, akkor ki is teheti. családjog

2018.04.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lányom 2000-ben kötött házasságába egy 1+2 félszobás panel lakást és egy szgk-t vitt. Azóta közösen építettek egy családi házat. Most válnak és a férj 50-50%-ban akar osztozni a vételáron. Mit igényelhet a lányom osztozkodásnál, 18 év után Ő kb. ugyan annyit kap, mint amit bevitt? Válaszát köszönöm .

Tisztelt Cím! A külön vagyon megőrzi külön vagyoni jellegét. Ha nem állapodnak meg, akkor vagyonjogi perben kell bizonyítani, a vagyonelemek külön vagy közös jellegét. Vagyonmegosztás>>

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy az egyik ismerősömnek napokba lesz a válása.  Kint dolgozik Németországban, a felesége és a gyermekei ki mentek utána. Félesége az idén januárba beadta a valópert őt elzavarta a közös lakásukból. Milyen szabályok vonatkoznak az ismerősömre? Itthoni vagy a külföldi? Szeretne haza költözni, de az ottani gyámhivatal ki szabott egy gyerektartást és azt mondta , hogy nem jöhet haza addig míg fizetni kell a tartást.  Az itteni bíróság jóvá hagyja ezt? Vagy ha haza költözik akkor az itteni jövedelméből kell fizetni?  Mind ketten Magyar Állampolgárok és munka céljából vannak kint. Válaszát előre is köszönőm! Tisztelettel. M. Gy.

Tisztelt Cím! A Magyarországon folyó perre a magyar törvények az irányadók.

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

A segítségét kérném. A párom fia 19 éves lesz, idén érettségizik. Aztán Okj-s esti képzésre fog járni. Ilyenkor is kell gyerektartást fizetnie? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:S. Zs.

Tisztelt Cím! Egészen addig kell fizetni, amíg a bíróság nem szünteti meg a tartásdíj fizetési kötelezettséget. családjog

2018.03.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr! 

Testvérem váló félben van. A házassági szerződésük alapján az ingatlan tulajdonjogát 5/6 (testvérem) és 1/6 (felesége) arányban osztották fel, továbbá, hogy a házasság megromlásakor a felesége azonnali hatállyal kiköltözik az ingatlanból. A válópert decemberbe már beadta, felesége a 2 kiskorú gyerekkel (2 és 4 éves) még mindig a házban él és nem hajlandó azt elhagyni. Testvérem az új párjával ideiglenesen nálam húzódtak meg, úgy hogy a testvérem nem költözött ki a házból,  csak az éjszakákat nem tölti ott. Testvérem már lezárt pár szobát és igyekszik a házassági szerződésük alapján eljárni, miszerint a ház 1/6 részét azaz egy szobát hagy meg a feleségének és a gyerekeknek, valamint a közös helyiségeket ( konyha, fürdő, wc). Testvérem szeretne az új párjával ott élni, és bármikor ki tudná fizetni feleségét a házból,  aki semmilyen közös megállapodást nem hajlandó alá íni. Testvérem azt az ötletet találta ki, hogy párjával beköltözne az 5/6-d részre, ezzel érzékeltetve feleségének,  hogy költözzön el, továbbá azt is fel ajánlotta, hogy párjával szívesen nevelik a gyerekeket addig amíg felesége nem talál megfelelő lakást számukra, így beadta a pert felesége kilakoltatására. 

A kérdésem, mit tehet jogilag és mit tehet felesége a kilakoltatás elkerülése végett? Egyáltalán meddig tudja ezt felesége elhúzni? Egyáltalán testvérem jogosan járt el a lakás egyes részeinek lezárásával? Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel: M. A.

Tisztelt Cím! A lakáshasználatról a bíróság fog dönteni, a válóper során. Családjog>>

2018.03.22.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemmel válóper előtt állunk. A bíróságra a keresetlevelet közös megegyezéssel adtuk be. Nem kértünk vagyon megosztást. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha nem tartja magát a megállapodáshoz és lezajlik a tárgyalás, de még nem kapjuk meg a végzést, van módom még akkor utólag a vagyon megosztást kérni a bíróságtól. Válaszát előre is köszönöm! Üdv.N. E.

Tisztelt Cím! Igen, mert a bontópernek nem része a vagyonmegosztás. Az egy külön, vagyonmegosztási per lesz. 

2018.03.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem volna egy olyan kérdésem, h 2 éve vásároltunk egy házat. Tulajdon hányad bejegyzés úgy néz ki a ház 99%-a az enyém 1% a férjemé! Előző párkapcsolatomból született nem közös gyermekre és 2 közös gyermekre vettük fel a csok támogatást. Én igényeltem az én nevemen futott minden. A kérdésem az volna, h ki tehetem a férjem az ingatlanból?

Tisztelt Cím! Nem, mert a házastársnak lakáshasználati joga van a Ptk. alapján. CSALÁDJOG>> 

2018.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
20 éve vagyunk házasok a férjemmel, most válni szeretnék. Két közös gyermekünk van 20 éves ő súlyosan értelmi és mozgássérült a másik 10 éves. A házat férjem örökölte még a házasságunk előtt. 20 év alatt közösen felújítottuk, tető csere, ablak csere, fűtés korszerűsítés. Szüleim 2 millió forinttal segítettek hitel kifizetésében. Azt szeretném megtudni, hogy mi az az összeg amit én jogosan követelhetek a házból és ha ő nem szeretne fizetni van e törvényben előírt határidő? Illetve ez külön vagyonmegosztási per lenne a bontón kívül?
Köszönettel: P. Iné

Tisztelt Cím! Vagyonjogi pert lehet indítani, önnek kell bizonyítani a jogcímet és a hozzájárulás összegét. Vagyonmegosztás>>

2018.03.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ez úton kérném jogi tanácsát az alább felvázolt helyzethez:
-Család: anya-apa (nincs házasságban, hivatalos élettársi kapcsolat nem volt 13 évig, de az együttélés a gyakorlatban működött)
3 közös gyerek / apasági nyilatkozat készült a gyerekek születésekor
-kapcsolat megromlott, "válás" vagyis szétköltözés
-anya albérletbe költözött a 3 gyerekkel, az apa a házban maradt, ahol eddig közösen éltek, ami hivatalosan az anya tulajdonában van 100% tulajdoni résszel. Az apának ez nem volt állandó lakcíme.
Annak idején az apa (nem hivatalos formában) 2,5 millió forinttal támogatta a ház vásárlását. Ezt most számon kéri az anyától (3 M Ft összegben).
Kérdéseim:
1, Jogos-e a 3 M Ft követelése (abban az esetben is ha Ő folyamatosan ott élt a házban, a rezsiköltségekhez alig járult hozzá) Szóval ez a 3 M. cáfolható-e az anya részéről "egyéb" gyakorlati (élethelyzeti) magyarázatokkal, természetesen korrekt módon.?
2, Ha megegyezéssel (anya-apa) nem sikerül az apát rávenni, a ház elhagyására, jogilag milyen lehetőségek vannak erre, hogy az apa elhagyja a házat és az anya visszaköltözhessen a gyerekekkel?
3, Az apa tartózkodása alatt a házban tönkretett, elhasználódott dolgokat jogilag köteles-e eredeti állapotába visszaállítani?
4, Gyerektartás: ebben az esetben van-e az apának gyerektartási kötelezettsége? (Az apa hivatalosan munkanélküli, állandó keresete hivatalos formában jelenleg nincs)
Milyen jogi lépések tehetők a fenti problémákkal kapcsolatban? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: T.Zs.

 Tisztelt Asszonyom! Per indítható gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, tartásdíj megállapítása, valamint lakáshasználat rendezése iránt. A vagyonjogi kérdésről a bíróság külön kereseti kérelem alapján dönt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.25.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
Páromék most fognak válni és hamarosan beadásra kerül a válókereset.
Közös megegyezés megtörtént, melyet mind 2 fél aláírt
Jelen helyzetben férje a hét csütörtökén fog elköltözni, ha hihetünk a szavának.
Párom félelme, hogy mivel mi már együtt vagyunk hivatalosan és igazából a férje is tudja, hogy van már párja, miközben a válás még meg sem indult, a válóperen elő fog hozakodni az úgy nevezett vétkességi helyzettel, hogy Ő meg lett csalva és kihatással lehet a gyermekük elhelyezésében vagyis nem szeretné, hogy bármi úton is a férje elvehesse tőle. Kérdésünk, hogy van e ennek bármi alapja vagy, ha a férje kiköltözik mi összeköltözhetünk mindenféle gond nélkül? Köszönöm megtisztelő válaszukat! Üdvözlettel, Sz. K.

Tisztelt Uram! A bíróság vétkességet nem vizsgál. A megállapodást a második tárgyaláson meg kell erősíteni szóban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben szeretném szíves tanácsát kérni. Úgy éltem együtt egy férfival 1 évig, hogy mind vidéken levő feleségét (2 gyermekét) mind engem megvezetett, egyiken se tudtunk a másikról, kétlaki munkahelyet színlelt. Mikor rájöttem a titkára, a sors fintora, hogy állapotos lettem. El akarta vetetni, én nem. Biztosítottam a titokról, ha anyagilag támogatja a gyermeket. Ez 6 évig működött, most egy éve folyamatosan fenyeget, hogy nem akarta a gyereket, nem fog fizetni többet. Kérdésem: hogy megteheti-e, hogy a nevén levő házát a már felnőtt gyermekeire vagy feleségére íratja, vagy azt, hogy bár nem íratja át, ügyvéddel irat egy örökösödési dokumentumot, amiből teljesen kirekeszti a kiskorú gyermekét? Várva szíves visszajelzését: Köszönettel: B.Zs.

Tisztelt Cím! Elajándékozhatja a tulajdonát. Ha végrendeletet ír, akkor a végrendeletben nem említett törvényes örökös köteles részre jogosult, ami a törvényes örökrész 1/3-ada.

2018.02.12.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: Válás után kirakhat -e a volt férjem a lakásból? Semmilyen szerződést nem írtunk, szóbeli megegyezés volt. Várom válaszát. Köszönöm

Tisztelt Cím! Csak akkor, ha a bontóperben a férj kizárólagos lakáshasználati jogát rendelték el. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018.02.07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

 Feleségem, házasságunk előtt tartozást halmozott fel, most behajtásra kerülne a sor. Kérdésem az lenne, felelek-e ezért a tartozásért vagy ez az ő különvagyonához tartozik?

Tisztelt Cím Szerintem, nem felel.

2018.01.29.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd úr!

 Volt párommal 2014-ben vásároltunk egy házrészt (tulajdoni hányadot) 1/2 1/2 arányban. Jelenleg eladás előtt állunk, már kaptunk vételi ajánlatot az ingatlanra. Volt párom a barátnőjével lakik ott, beleegyezésem nélkül, de mivel megegyeztünk, hogy eladjuk, így hagytam őket. Viszont most mindenféle kifogást keres arra, hogy miért ne legyen eladva az ingatlan. A kérdéseim a következők lennének:

- Mivel az ingatlant ő használja, így felújításokat is ő végzett rajta, még a kulcsomat is visszakérte körülbelül 2 éve, azóta csak akkor jártam a lakásban, ha ő megengedte. Ha eljutunk az eladásig, a felújításokért kérhet e tőlem bármilyen összeget?

- Amennyiben meghiúsul az adás-vétel, van e lehetőségem többlethasználati díjat kérni tőlük, akár visszamenőlegesen is, illetve van e mód arra, hogy az ingatlant én is használatba vehessem, és ezzel egyúttal a jelenleg ott élő hölgy kiköltözzön? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, P. C.

Tisztelt Cím! A közös tulajdon karbantartásához a tulajdonosok tulajdoni arányuk arányában kötelesek hozzájárulni. Tehát igen.

Ha bármelyik tulajdonostárs 3.-ik személynek engedélyezi az ingatlan használatát, akkor ez a 3.-ik személy jogszerűen tartózkodik az ingatlanban.

Többlethasználati díj kérését megpróbálhatja.

2018.01.23.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A válásunkat követően, én vagyok a kislányunk gondviselője. A minap az édesapja és a párja elvitték játszóházba és a hazaúton a 8 éves kislány biztonsági öve nem lett bekapcsolva, s amikor a kislányom panaszkodott, hogy hányingere van, az apa azt a tanácsot adta neki hogy álljon fel az autóban, miközben közúton haladtak, és mozogjon, hátha attól jobban lesz. Amikor a kislányom ezt elmesélte, le voltam döbbenve, hogy két felnőttel utazott 10 kilométert és egyik sem kötötte be neki a biztonsági övet. Sőt haladó járműben álljon fel! A kérdésem az lenne, hogy ezt a gondatlanságot hol és kinek tudom jelenteni? Rendőrségen fel tudom jelenteni? És minek minősül az effajta cselekedet? Így hogyan engedjem el legközelebb az apjával hosszabb útra, ha ennyire nem figyel rá? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. Sz.

Tisztelt Asszonyom! Először a gyermek édesapjával beszéljen, ezt követően lehet esetleg a gyámhivatalnál bejelentést tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd családjog

2018. 01. 18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom jelenleg válófélben van és folyamatban van a válóperes tárgyalása. Egy éve élünk együtt és velünk élnek a gyerekei is. Az lenne a kérdésem, hogy a válópere alatt tehetünk-e élettársi nyilatkozatot közjegyző előtt? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Uram! Még házas a párja, továbbá a 2013. évi V. tv. ( Ptk.) szerint csak a házastárs törvényes örökös. Hogy a fennálló házasság akadály-e, a közjegyző tudja ezt megmondani.

2017. 12. 17.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a férjem ki tud e tenni a lakásból, ha fele tulajdon a nevemen van. Mert válni fogunk és van e joga a házba behozni az új párját?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B. Fné
Tisztelt Cím! Nincs joga kitenni, mert a házastársaknak lakáshasználati joga van. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

 2017.12. 14.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem csak annyi lenne, hogy a férjem házát a volt feleség el akarja árvereztetni hátralékos gyerektartás miatt, de ha én (feleség) terhes vagyok akkor is elindíthatja? A választ előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Asszonyom! Igen, kezdeményezheti.

 2017. 12. 05.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal 3 éve vagyunk együtt idén tavasszal volt egy kis szünet a kapcsolatban neki volt alkalmi kapcsolata és teherbe esett vagy tőlem vagy az alkalmi kapcsolat során. Nem vagyunk házasok a születés előtt teljes hatályú apasági nyilatkozat készült születéskor a nevemre került a kislány Megjelent az alkalmi partnere, hogy ő a gyerek apja és pert indít. Meg tehi ebben az esetben? Mi ezt nem szeretnénk milyen jogi lehetőség van ennek elkerülése érdekében? Előre is köszönöm a választ

Tisztelt Cím! A gyámhivatal engedélyével lehet ilyen pert indítani. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

 2017.12. 01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem édesanyjával megromlott a kapcsolatunk (hozzánk költözött a férjével, aki nem a férjem édesapja, 50 évesen nem akartak dolgozni, azt mondták már eleget dolgoztak, tartsuk el őket. 8 hónap együttélés után, mivel van 3 hét éven aluli gyerekünk ők elköltöztek, felajánlottuk, hogy segítünk az albérlet kauciójában, nem fogadták el, sőt a családba mindenkinek azt mondják kidobtuk őket, anyósom házimunkát se végzett, terhes voltam éppen). Anyósom 3x látogatja meg a gyerekeket egy évben, levegőnek néz minket, gyűlöl nem is köszön a saját lakásunkban megalázóan viselkedik. A gyerekek nem keresik, nem hívják a nagyit, anyósom sérelmezi, hogy nem kötelezem a nagyobb gyerekeket, hogy keressék őt. Néha sírva, kiabálva felhív, hogy miért nem keresik őt a gyerekek. Volt mikor a gyámüggyel fenyegetőzött, hogy elveszi őket tőlünk. A kérdésem az lenne, hogy van e erre jogszabály, hogy nekünk kötelezni kell a gyerekeket arra, hogy kapcsolatot tartsanak a nagymamával? A másik kérdésem az lenne, hogy kötelességem e fogadni a gyűlölködő nagyit? Nem tudjuk mit tegyünk. Megkeseríti az életünket. Válaszát hálásan köszönöm.

Tisztelt Cím! A nagymama a gyámhivataltól kérheti az unokákkal történő kapcsolattartás szabályozását. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

2017. 11. 27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Gyermektartási ügyben szeretném kérni a segítségét. Jelenleg 107 ezer nettó a bérem a gyerektartás összege 15 ezer, illetve 20%-ban van megállapítva. Jelenleg 20 ezer Ft-ot fizetek minden hónapban a számlájára igazolhatóan. Marad magamra meg a fiamra havonta 10 ezer költő pénz jó esetben.

A munkám mellett próbálkoztam még mással, hogy esetleg + bevételem lehessen, van mellék állásban egy kis vállalkozás ami olyan egy éve üzemel, de sajnos még egyelőre nincs belőle származó jövedelmem. Azt szeretném kérdezni, hogy így, hogy a vállalkozásból nem származik jövedelmem, úgy a gyermek anyja a főállásomon kívül ügyvéd útján vagy végrehajtó útján tud-e az eddigi főállásom után fizetett 20ezer forint gyermektartásnál nagyobb összeget követelni tőlem?

Mi a teendőm, milyen papírokkal tudom igazolni, hogy vállalkozásból nem származott jövedelmem. Nincs még bíróságon az ügy, így az ügyvédjének kell ezt igazolnom vagy kinek? Nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Cím! A tartásdíjra jogosult köteles az állításait bizonyítani a bírósági eljárásban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

11.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem elhunyt 2013-ban. Volt egy házasságon kívül született gyermeke, a nő meg akarta tartani. Ez a gyermek ma 40 éves, aki felkereste a családot a halála után. az a terve, hogy a férjem neve szerepeljen a szül. anyakönyvi. kivonatában, mint apa. A nevét nem akarja megváltoztatni. Így a tudomásomra jutott, hogy ezt valami perrel tudja megoldani. Nekem van egy lányom a férjemtől, akitől dns vizsgálatot kérne a nevezett gyermek. Lányom nem akarja, mert milyen dolog ez így egy elhunyttal szemben. Ha nem volt soha kapcsolata a gyerekkel, most miért adná a nevét? Fordulhat-e bírósághoz az apai név bejegyzése miatt? A Lányom megtagadhatja-e a dns mintavételt? igaz már a féltestvérének megtagadta ezt. Lehet ilyet tenni egy nem élő személy ellen? Ha igen én ezt megtámadhatom-e? Köszönöm megtisztelő válaszát. Fné

Tisztelt Cím! A törvény alapján nem valószínűsíthető, hogy apaság vélelmének megállapítása iránt indíthatna pert az illető. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 

11.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymama kapcsolattartásról érdeklődnék? A férjem(aki meghalt) anyjáról van szó...

Megtilthatom e teljesen hogy a nagymama ne lássa a gyermekem?

Mert árt nekünk. Mennyire kötelezhetnek, hogy a gyermeket oda adjam neki, hogy elvigye láthatásra? Egy 16 hónapos gyermekről van szó. Üdv: L Lné

Tisztelt Cím! A gyámhivatal dönt erről a kérdésről.

 11.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem olyan problémám van, hogy gyerektartást szeretnék igényelni a 2 éves fiam után az apa Cyprusi állampolgár. Már a terhességem elején megszakadt a kapcsoltunk nem szerette volna a babát. Teljesen elzárkózik az apasági teszttől, nem akar együttműködni.

Hogy tudnám ezt elintézni mi a menete? Idén márciusban férjhez mentem, a férjem nevére vette a fiamat, hogy ne maradjon a nevemen. Nem tudom ez mennyire befolyásoló tényező. Előre is köszönöm. Tisztelettel Sznè R. A.

Tisztelt Cím! A gyereknek csak 1 apja lehet. Az apaság vélelmét megállapító per elindításához a gyámhivatal engedélye szükséges. Dr. Mohos Gábor ügyvéd 


11.10.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiam válóperével kapcsolatban szeretném kérni a véleményét.

Jogos-e a menyemnek az a követelése, hogy minden tartozásának a felét a fiamnak kell megfizetni, még a személyes hitelkártyáján levő tartozások felét is? A menyem élettársi közösségben él jelenlegi párjával

Fiammal a hivatalos életközösség akkor szűnt meg, mikor elköltözött a menyem. Akkor nem volt vagyoni vita, mivel közös vagyonnal, és ingósággal nem rendelkeztek. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Mária

Tisztelt Asszonyom!

A bíróság azt fogja vizsgálni, hogy a hivatkozott tartozások az életközösség megszakadása után keletkeztek-e, illetve a tartozás mekkora hányada keletkezett az életközösség megszakadása után.

Az ön fiának a perbeli kötelezettsége annak bizonyítása, hogy a feleség tartozásai az életközösség megszakadása után keletkeztek. Tisztelettel: Dr. Mohos Gábor ügyvéd

 

Kedves Ügyvéd Úr!

Testvérem idén januárban elvált. 50-50 % közös tulajdonban van a volt feleségével egy lakás. Testvérem többször felajánlott már bizonyos összeget volt feleségének, aki egyik nap rábólint, másnap visszavonja, aztán az új ajánlatra megint rábólint, és két nap múlva megint visszavonja. Szeretném megkérdezni, van-e valami bírósági útja annak, hogy a volt feleség kötelezve legyen a megállapodásra?  Mielőbbi válaszát köszönöm szépen.Zsuzsa

Tisztelt Hölgyem!

Közös tulajdon megszüntetése iránt,  házassági vagyonjogi pert lehet indítani. A közös tulajdon megszüntetése során a bíróság dönti el, hogy a felek értékesítik az ingatlant, vagy az egyik fél magához váltja a másik fél tulajdoni hányadát. A bíróság nem alkalmazhat olyan megoldást, ami ellen mindkét fél tiltakozik. Tisztelettel: Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

 

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a férjemmel van egy közös ingatlanunk

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 165
Heti: 518
Havi: 7 171
Össz.: 1 422 723
Oldal: ONLINE jogász válaszol, jogász online, ügyvéd Bp.
Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog, Bontóper, Cégjog, budapesti ÜGYVÉD - © 2008 - 2018 - jogimegoldasok.hupont.hu